Bilrally och flygtävlingsvinst

På Färingsö anordnas familjerally 1967 och i en modellflygtävling, blir en lovöbo svensk mästare.

Civilingenjör Jesper Segebaden är den ”flygsinnade Lovöteknikern” som blir svensk mästare för fjärde gången i radiostyrt modellflyg. Att detta är en helt unik ”segerrad” påpekas i MN hösten 1967. Herr Segebaden är till vardags anställd som forskare vid flygtekniska försöksanstalten i Bromma, vilket i viss mån förklarar hans framgångar.

Men det är inte bara modellflyg som far runt denna höst. På Svartsjölandet har ett familjerally ägt rum, ett rally som ”bjöd på många knepiga problem”.

Uppslutningen är stor till detta rally, det dåliga vädret till trots. Ett 70-tal ekipage ställer upp i Villaföreningen Sjöhälls bilrally.

Banan går praktiskt taget Färingsö runt och här och var finns kontroller där deltagarnas kunskaper och färdigheter testas. Frågorna är hämtade från olika områden och många berör hembygdskunnandet.

På ett par platser testas deltagarna i trafikkunskap. ”Tyvärr var det dåligt med kunnandet vilket tävlingsledningen fann anmärkningsvärt. Det fanns dock en person med körkort i varje ekipage.”

Målet har förlagts till Skå festplats där föreningen ordnat med underhållning med Bertil Boo och Johnny Svängmans show, Solnapolisen demonstrerar enheter ur sin fordonspark samt några av sina schäfrar som visar hur man fångar bovar.

När det så är dags för prisutdelning, får vinnarna själva peka ut vilken vinst de vill ha då vinsterna är ”lite speciella”.

”Förstapristagaren, maskinmästaren Rune Johansson och hans hustru Dagny, de hade fru Ebba Andersson med som kartläsare, valde en rejäl eldsläckare. På andra plats kom  herr Åke Larsson tog 1 000 liter eldningsolja.”

Läs också