Bingospel, film och pjäxdans för 50 år sedan

Många mälaröbor är engagerade i att ha ett livaktigt närområde, det gäller såväl nu som då. För 50 år sedan kunde man läsa i Mälaröarnas nyheter om många olika arrangemang som lockade grannarna bort från TV:n.

När året 1968 är nytt och 1967 års ekonomiska resultaten sammanfattas, kan Färentuna Folkets husförening dra en lättnadens suck. Trots att många systerföreningar i landet för en tynande kamp för sin tillvaro i de TV-tider som råder, kan Färentunaföreningen konstatera att både biografverksamheten och bingospelet gått över förväntan. *”Efter många svåra år, då Folkets hus vara eller inte vara rentav diskuterades av kommunens fäder, börjar föreningen komma på grön kvist. Gamla lån tynger visserligen ekonomien, men tack vare det ökade publikintresset kan man hålla björnarna från dörren”, kan man läsa i ett januarinummer av Mälaröarnas nyheter.

Efter kostsamma renoveringar av en av Folkets hus salar har det funnits behov av att förstärka ekonomin. ”Någon nämnde ”bingo” och styrelsen tände på förslaget – efter en viss tvekan” och under 1967 arrangerades ett tiotal bingokvällar med nära 100 spelare vid varje tillfälle. När styrelsen dessutom bestämde sig för både visa ett par publikdragande storfilmer och några Edvard Persson- och Fridolf Rhudin-filmer, visade det sig vara ett lyckat grepp.

Även visningen av filmen ”Tjorven och Mysak” drog en stor publik. ”Några avsnitt av filmen har spelats in på Färingsö och åskådare som tittade extra noga kände kanske igen en och annan buske eller badvik”.

Även i Stenhamra kan man läsa sig till att de boende engagerar sig för närområdet. Villaägarföreningen i Sjöhäll planerar att både ordna en kurs för händiga villaägare, julgransplundring, pjäxdans och bilrally. Gör-det-själv-kursen planeras handla om hur man själv installerar och sköter en värmeanläggning samt andra former av fastighetsunderhåll och trädgårdsskötsel. Endast 30 kronor kostar det att delta under de tio kvällstillfällena.

För trivseln i området har de boende också föreslagit en mängd aktiviteter där julgransplundringen och ett upprepande av tidigare års lyckade bilrally får hög prioritet. Styrelsen har dessutom lovat att utreda möjligheterna att ordna både en ”pjäxdans” och ”en promenadåkning på skidor”.

LO BÄCKLINDER

Läs också