Bio möjligt med vaccinationsbevis

På Mälaröbion i Ekerö centrum kan du se purfärsk biofilm. Eller titta på opera – live från New York. Med de aktuella restriktionerna krävs vaccinationsbevis.

För ett år sedan, när restriktionerna var hårdare, var biografen stängd i sju månader men i höstas kunde äntligen Mälaröbion ta emot besökare utan restriktioner. Det var många som visade sig vara sugna på både biobesök och livesändningar.

– Som mest har vi haft 100 besökare på en föreställning och det är vi nöjda med. Däremot nu, med de nya restriktionerna får vi ta in färre besökare för att kunna hålla en meter mellan sällskapen. Dessutom kontrollerar vi vaccinationsbevis, säger Andreas Carlsson, föreståndare på Mälaröbion.

Han berättar att en del besökare blir besvikna på restriktionerna medan andra känner sig tryggare med vetskapen om att andra besökare också är vaccinerade. Oftast går det snabbt och smidigt att skanna bevisen.

– Visserligen har det krävts extra bemanning under jullovet när besöksantalet varit högre men nu när publiken inte är lika stor är det inte en så hög belastning, förklarar Andreas.

Rekordet under pandemin, sett till antalet besökare, hade Mälaröbion i julas när deras tre föreställningar av nya Bamse-filmen hade totalt 268 besökare. Det är just familjefilmerna som är de mest välbesökta.

– Som alla andra får vi arbeta med nya rutiner och smittskyddsåtgärder beroende på vilka restriktioner som gäller för tillfället. Det har varit en hel del jobb med att kommunicera ut när någon ny restriktion har införts eller någon premiär har senarelagts, förklarar Andreas.

Deras direktsända opera från Metropolitan Opera i New York är mycket uppskattad av besökarna.

– Det är ju häftigt att få uppleva föreställningar från en av de största operascenerna i världen direktsända här på Ekerö, säger Andreas.

Varje år visas åtta till tio liveföreställningar och några förinspelade föreställningar under konceptet ”Live på bio”. Traditionell biofilm rullar på mellan två och fem gånger per vecka. Nu i vår är det premiär för flera filmer för alla åldrar som skjutits upp till följd av pandemin.

Är man sugen på opera sänds den dramatiska föreställningen Rigoletto lördag den 29 januari, live direkt från Metropolitan Opera i New York på bioduken i Ekerö centrums biograf.

– Vi längtar efter att kunna ha en stor publik igen, men vi fortsätter att visa mer än tio olika titlar varje månad för att erbjuda mälaröborna ett varierat utbud av biofilmer och livesänd scenkonst lokalt. Biobesökarnas uppskattning tyder på att vi lyckas med det.

ELIN BISANDER

Läs också