Birkautställning kommer hem

Birkautställning kommer hem

Efter ett tjugotal år på Historiska museet, har den stora modellen av vikingastaden Birka kommit hem. Nu tronar den i museet tillsammans med en lekutställning för barn. På resten av området pågår aktiviteter hela sommaren.

Modellen som byggdes under 90-talet till en programserie i Vetenskapens värld, illustrerar Birka som man tänker sig att det såg ut utifrån Björn Ambrosianis utgrävningar på 1970- och 1990-talet.

– En av dem som var med och byggde modellen då, har varit här på museet och rustat upp den nu. Han har även minskat ner den lite för att passa utrymmet och städat den, berättar Malin Rikardsdotter Ahlin, visnings- och museichef på Birka Vikingastaden.

Hon berättar om hur museet även har lånat den lekutställning för barn som tidigare visats i Galleri Utkiken på Ekerö bibliotek. Skeppet och det lilla huset som ingår i utställningen har placerats ut på olika platser för att inbjuda till lek och övriga delar har också fått nya placeringar på Birka. Grisen Särimner har till exempel satts upp på taket på restaurangen med samma namn.

Nytt för i år är också att det finns små specialbyggda roddbåtar i vikingastil att hyra i hamnen, för att ta en tur ut på sjön.

Sommarprogrammet kommer även enligt tradition vara indelat i teman som till exempel ”Barnens Birka”, ”Vikingar på Birka” och ”Barnens arkeologi” som på olika sätt erbjuder aktiviter som passar ämnet.

– Vi fortsätter även med sommarpubarna på Restaurang Särimner som blivit KRAV-certifierad i år. Då kommer Thomas Eriksson att spela och sjunga tillsammans med mig eller någon annan. Författarträffarna fortsätter också.

Redan i maj öppnade Birka för besökare och båtturer går från Rastaholm, Klara Mälarstrand och flera platser i Sörmland. I slutet av juni börjar båtar också trafikera Hovgården på Adelsö och även i år kan Adelsöbor som köper en biljett till Birka ombord på någon av båtarna, gå till museibutiken och byta in den till en säsongsbiljett. Något som blev en populär möjlighet då den infördes förra året.

LO BÄCKLINDER

Läs också