Bland de allra första banorna i Sverige

MN träffar Maria Björklund på Ekerö padel,  som berättar om verksamheten, tankarna inför framtiden och sin syn på utvecklingen av Mälaröarna. 

När och av vem bildades Ekerö padel?

– Ekerö padel bildades 2011 av mig, Maria Björklund som äger och driver padelklubben. I början var det bara en utomhusbana och lite av en ”kul grej” i och med att ingen visste vad padel var för något, och ingen visste om det skulle bli populärt i Sverige eller inte.

Hur fick du upp ögonen för padeln?

– Jag bodde i Barcelona i slutet av 80-talet och början av 90-talet när jag var professionell tennisspelare och såg hur padeln började växa och bli populärt i Spanien. Jag minns att jag tänkte redan då att det borde passa oss svenskar eftersom vi gillar racketsporter och sociala aktiviteter. När jag avslutade min tenniskarriär så flyttade jag till Ekerö, gifte mig och fick barn. Jag hade nästan glömt bort padeln, men när jag satt i tennisklubben Salks styrelse så fick vi frågan om att köpa en bana 2011 som hade byggts upp för en mässa och skulle tillbaka till Spanien. Ingen annan i styrelsen visste vad padel var och trots att jag berättade hur kul det är och hur populärt det blivit i Spanien så tackade Salk nej. Då tog jag chansen och köpte banan och det är jag väldigt glad för idag!

Stämmer det att ni öppnade en av de första banorna i Sverige?

– Ja det stämmer. Den allra första banan öppnades i Båstad men vår här på Ekerö var en av de första i Sverige, och definitivt den allra första i Stockholm. Fem år innan nummer två.

Hur kommer det sig att Padeltennis blivit så populärt?

– Jag tror att det är för att padel är en social sport som är lätt att lära sig och som alla kan spela och få mycket glädje av. Man kan blanda olika nivåer, spela med kompisar, familj eller som företagsevent. Det går lika bra oavsett ålder och kön, och det är roligt på olika sätt. 

Om man är sugen på att börja spela hur går man tillväga då?

– Antingen så drar man ihop fyra kompisar eller familjemedlemmar och så bokar man en bana och hyr racketar i vår automat. Eller så kan man boka en lektion med någon av våra duktiga tränare. Vi har träningsgrupper, olika kurser, privatlektioner och gruppspel för alla nivåer. 

Hur ser era framtidsutsikter ut och vilka utmaningar står ni inför?

– Vi har expanderat till tre stycken inomhus- och fyra stycken utomhusbanor, byggt om våra omklädningsrum och bastu i Träkvistahallen och byggt nya omklädningsrum med bastuavdelning vid utomhusbanorna i Jungfrusund. Vi har anlitat fler tränare och är väldigt glada över hur klubben har utvecklats sedan starten. Den största utmaningen nu är bristen på inomhusbanor i och med att intresset för padel på Ekerö är så stort bland både vuxna och barn. Vi har en tät dialog med kommunen om möjligheterna att bygga en helt ny och större hall.

Hur vill ni se Mälaröarna utvecklas framöver?

– Det ska bli spännande att se hur badhuset blir och hur hela idrottsplatsen utvecklas för fritid- och idrottslivet är viktigt för Ekeröborna. Det vill vi såklart ska utvecklas ännu mera och en större padelhall vore en dröm för oss att få bygga.

Till sist, vilket företag i kommunen vill ni läsa om i tidningen?

– Det vore kul att läsa om O’Learys Ekerö som öppnade i juni 2021.   

Läs också