Bobbo omvandlar bajs till pengar

Bobbo omvandlar bajs till pengar

När elvaårige Bobbo Karlsson i Skå insåg hur mycket en speldator kostar, tog han saken i egna händer och bestämde sig för att tjäna ihop till en. Med det fantasieggande namnet ”Bobbos bajspåsar” säljer han nu hästgödsel från sin mormors gård till odlande mälaröbor.
– Jag ville hitta ett gratis sätt att tjäna pengar, säger han.

Allt började när Bobbo Karlssons intresse för datorspel växte och han kände att han ville ha en egen dator. När han bad sin mamma om att få en, tänkte hon till ett varv extra.

– Han kommer från en familj full med entreprenörer och jag vill att han skulle förstå värdet av pengar. Så jag sa att han får hitta ett jobb och tjäna ihop pengarna själv, säger mamma Camilla Karlsson och berättar att hon vill att han själv ska förstå kopplingen mellan att jobba och tjäna ihop pengar, för att kunna köpa något som man verkligen vill ha.

I samråd med mamma och mormor kom han fram till att hästgödsel fanns det gott om på mormors gård, säckar kunde han få från henne och så fick han fylla och sälja dem själv. Kunderna når han med hjälp av mamma genom sociala medier. Sedan har ordet om den driftige unge entreprenören spridit sig och många vill köpa gödsel till sina trädgårdar av honom.

– Nu har jag en anställd också, det är min bonusbrorsa som är fem år, berättar han och förklarar att de hjälps åt med att fylla säckarna som kunderna sedan får komma och hämta på den tid som de har kommit överens om.
Administrationen kring kunderna sköter Bobbo noggrant och alla kunder som beställer får återkoppling per sms med besked om när och var de kan hämta sina säckar.

– Jag är hos pappa ena veckan och då tar jag emot beställningar. Den andra veckan är jag hos mamma och då packar vi säckar. Jag sålde två påsar redan första dagen och sedan kom det in sju beställningar till, nu är det ungefär fyrtio stycken som har beställt. Det blir mycket jobb den här veckan, konstaterar han.

Även om det är långt kvar tills Bobbo lämnar Birkaskolan där han går i fyran just nu, så har han redan tankar på vad han vill göra i framtiden:

– Jag vill starta eget företag, kommer det blixtsnabba svaret.

Och på frågan om vad han tycker om att jobba med hästgödsel, så levererar han även det svaret utan tvekan:

– Det är inte alls äckligt, hästarna äter ju bara gräs.

LO BÄCKLINDER

Läs också