Börje Andersson i Hall of Fame

Börje Andersson blev den sjätte spelaren att väljas in i Hammarby bandys Hall of Fame.

Börje Andersson, 76, var under 25 år en omtyckt vaktmästare i Allhallen i Skå. Det många kanske inte visste var att han tidigare varit bandymålvakt i Hammarby och landslaget. I Hammarby satte Börje rejäla avtryck, så pass att han på annandagen blev den sjätte spelaren att bli invald i Hammarby bandys Hall of Fame.

– Det är jättestort för mig. Jag är överväldigad över att bli invald, säger Börje.

Tidigare har Leif Fredblad, Jonas Claesson, Stefan X:et Erixon, Åke ”Plutten” Andersson och Göran Rosendahl blivit invalda i Hammarby bandys Hall of Fame. På annandagen blev även Jonas Holgersson invald som nummer sju.

– Det är ingen dålig samling man har hamnat bland. Jag är väldigt hedrad över att tillhöra den samlingen, säger Börje.

Efter att ha spelat i Broberg kom Börje till Hammarby som 17-åring, då familjen lämnade Söderhamn och flyttade till Sollentuna. Debuten i Hammarby skedde annandagen 1962 med en 6-2 seger borta mot Västerås. 1964 debuterade Andersson i landslaget där han var ohotad etta under flera år. När han får tänka tillbaka på sin karriär är det två matcher som sticker ut som höjdpunkiter.

– Under VM 1965 ledde vi med 3-1 mot Sovjet på Leninstadion i Moskva men det blev 3-3. Jag tror det var första gången ryssarna tappade poäng i en officiell landskamp. Då minns jag att Leif Fredblad sa att jag borde fått bragdguldet om vi vunnit, säger Börje och fortsätter:

– Mitt livs match gjorde jag nog säsongen 1967 till 68 då jag höll nollan hemma på Söderstadion mot Örebro inför över 4 000 åskådare, vilket innebar att vi höll på att ta oss till SM-final. Tyvärr föll vi mot Broberg i matchen efter och missade SM-finalen.

Börje flyttade till Mälaröarna 1969 och bor fortfarande kvar på ön där han lever ett ”vanligt” pensionärsliv.

– Jag lever ett vanligt pensionärliv kan man säga. Det blir mycket promenader och så åker jag ofta upp till stugan i Söderhamn. Jag åker fortfarande in till ”Zinken” och ser Hammarbys hemmamatcher.

Sedan tidigare har Börje tilldelats Hammarbybragden för sina insatser 1968. Hammarbybragden delas ut till personer inom Hammarby som förtjänar extra uppmärksamhet.

JOHAN ÄLGEKRANS

Läs också