Brand ödelade hus på Drottningholm

Ett hus brann ner till grunden, två bilbränder och våld mot två tjänstemän är några av de larm och polisiära händelser som ägt rum på Mälaröarna under den senaste tvåveckorsperioden. Polisen har också ett skarpt meddelande till föräldrar till Stenhamraungdomar.

Sent på kvällen den 23 april fattade en villa eld på Kvarnbacken, Drottningholm utan känd orsak och brann ner till grunden. Villan var under renovering och byggarbetarna som varit där tidigare på dagen hade stängt av strömmen och låst huset när de lämnade under tidiga kvällen. Polis och räddningstjänst på plats kunde inte redogöra för vad som orsakat branden, men det finns ingen misstanke om brott.

Den 22 april blev en personbil utbränd på Lyckliga gatan på Ekerö. Ägaren uppgav när polis och brandförsvar anlände, att han varvat bilen och att det i samband med det uppstod en brand i motorrummet som han inte kunde släcka.

Ytterligare en bilbrand inträffade på Gärdesvägen, Ekerö då två personer befann sig där för att köpa en bil. Då bilen inte gick att starta användes startspray och i samband med det exploderade något i motorn och bilen började brinna. Elden spred sig även till ett intilliggande garage.

En äldre person i Stenhamra fick den 16 april ett telefonsamtal som såg ut att komma från Vårdguiden 1177, med tanke på telefonnumret. Uppringaren, som uppgavs vara en sympatisk, man i 25-årsåldern, försökte få personen att identifiera sig med sitt bank-id.

Två händelser som rubriceras som våld mot tjänsteman och försök till våld mot tjänsteman, skedde vid ungefär samma tidpunkt den 24 april. Den första, som även rubricerades som ringa bedrägeri, skedde vid 22.30-tiden i Färentuna när en taxichaufför fick sin bil sönderslagen. Passageraren slog även chauffören hårt i bröstet samt vägrade att betala resan.
Den andra händelsen inträffade en kvart senare då en polispatrull beordrades till Stenhamraskolan där några ungdomar kastat sten mot en väktare.

Tre fall av skadegörelser har rapporterats in under den senaste tvåveckorsperioden. Den första skedde på Ångbåtsvägen, Ekerö där en bilägare fick sin bil vandaliserad genom att någon kastat sten på den och krossat både taklucka och panoramfönster.

De två andra skadegörelserna skedde mot villor på Ekerö när ägg kastats mot fasaderna på två fastigheter. Den ene fastighetsägaren såg tre ungdomar med hjälm försvinna från platsen på cykel.

Den kommande helgen, som innehåller både valborg och första maj, har polisen utökade resurser. De prioriterar då att besöka Svanhagens IP i Skå både under helgen och andra dagar under den närmaste perioden för att se till att där är lugnt.

– Det är ibland ungdomar som hänger både där och i Stenhamra centrum och stökar kvällstid. De springer till exempel på skoltaken, har sönder kameror och eldar. Det är återkommande bristande vuxennärvaro i Stenhamra på kvällarna och föräldrarna bör bry sig mer om vad ungdomarna gör ute på kvällstid, säger Marie-Louise Mattsson, tillförordnad kommunpolis.

LO BÄCKLINDER

Läs också