Bred mix med något för alla

Mälaröarnas nyheter besöker Smultronet och ägaren Madelene Grahn berättar om verksamheten, tankarna inför framtiden och sin syn på utvecklingen av Ekerö centrum.

Hur länge har Smultronet funnits i Ekerö centrum och när tog du över butiken?

– Smultronet har funnits sedan centrumet öppnades. Jag har haft butiken i fem år, då jag fick en möjlighet att ta över den.

Är ni helt fristående eller ingår ni i någon kedja?

– Vi är en fristående butik och samarbetar med några leksaksleverantörer, där vi får hjälp att ta fram och skicka ut leksakskataloger till alla Mälaröarnas hushåll två gånger om året.

Vilka fördelar ser du med det?

– För mig passar denna lösning väldigt bra. Jag bestämmer själv hur Smultronet ska drivas samtidigt som jag också tack vare detta samarbete får tillgång till bra marknadsföring på ett enkelt sätt.

Är det svårt att välja sortiment vad gäller inköp?

– Det är både och. Det gäller att försöka ha koll på trender med örat mot rälsen. Vi har ju ett rätt ”spretigt” sortiment, vilket jag ser som en styrka och i och med att butiken är ganska liten vill vi pricka rätt med vårt utbud.

Vad är det som är mest poppis i butiken nu?

– Det är helt klart Fidget Toys, kläm- och stressleksaker.

Hur ser era framtidsutsikter ut och vilka utmaningar står ni inför?

– Vi är fortfarande i en pandemi. Man har haft rätt ont i magen många gånger detta år då mycket har varit så ovisst. Näthandeln har också ökat mycket och vi konsumenter har ju uppmanats att inte handla i butiker så självklart är näthandeln en utmaning för oss. Det positiva dock är att vi har fått många nya kunder i och med att många jobbar hemifrån och inte ”åkt över bron” för inköp. Jag är också otroligt ödmjukt tacksam för alla kunder som verkligen har stöttat oss lokala företagare.

Hur är det att driva butik i ett ganska litet centrum som Ekerö?

– Jag tycker att det är jättekul. Det blir väldigt personligt och man känner igen många kunder. Jag själv kommer från bank-, finans- och resebranschen så för mig har det varit en lagom stor butik och läge. Även om vi nog är lite trångbodda och skulle behöva lite större lokaler. Det finns ju så mycket roliga saker att köpa.

Vad är det som gör er unika?

– Vi försöker på en liten yta ha ett så brett sortiment som möjligt så att det finns något för alla. Det är en härlig mix av allt från leksaker, spel och pussel till presenter, doftljus och smink. Vi slår gärna in fina paket och vill ge alla kunder, stora som små, en bra service. Vi försöker vara lyhörda och fånga upp kundernas önskemål och tips.

Hur vill ni se Ekerö centrum utvecklas framöver?

– Centrumet behöver byggas ut så att vi får in fler branscher och butiker. Vi vill såklart att alla mälaröbor ska kunna handla lokalt och inte behöva lämna ön. Idag är det inte riktigt så, men planer finns ju för en utbyggnad så vi får ha tålamod.

Till sist, vilket företag i kommunen vill ni läsa om i tidningen?

  Gustavshills handelsträdgård.

Läs också