Brett utbud med något för alla

MN åker ut till Gustavshill och träffar Irene Holmquist, som berättar om verksamheten, tankarna inför framtiden och företags syn på utvecklingen av Mälaröarna.

Hur startade allt?

– Det började med att vår pappa Rolf efter att ha utbildat sig till trädgårdsmästare köpte halva gården 1976 av sin pappa, som då hade en liten odling av grönsaker. I början fortsatte Rolf med grönsaker för att sedan sakta övergå till att odla prydnadsväxter. Han byggde direkt sitt första växthus och därefter blev det ett nytt nästan varje år.

– Min bror Mikael och jag växte upp bland grönsaker och blommor. Kommer ihåg hur jag genade över sallatsfältet på hemvägen från skolan och åt några sallatshuvuden när jag gick där. I slutet på 80-talet slutade Rolf helt med grönsaker och satsade bara på blommande prydnadsväxter med försäljning till blomsteraffärer i Stockholm. Under denna period började även vår mamma Christina som är apotekare i grunden bli intresserad av växter. Hon jobbade med Rolf och några få anställda i odlingen samtidigt som hon började bygga upp en butik  för privatkunder. Både jag och Micke jobbade i företaget på helgerna under vår skoltid. Dessvärre fastnade ingen av oss för odlingen. Micke tyckte att det var roligare att sälja växterna till blomsterhandlare och jag tyckte att det var roligare att jobba i butiken.  Våra intressen gjorde att Micke tog sig an partiförsäljningen i Årsta och har nu ett 15-tal anställda där och säljer växter från vår egen odling i Färentuna samt köper från andra odlare i Sverige och även från andra länder. 

– Att jobba i butik med snittblommor och krukväxter var det jag tyckte var roligt när jag gick ur skolan. Dessutom ville jag bli bättre på engelska så jag åkte till England och jobbade i en blomsteraffär i två år. Efter det utbildade jag mig till florist och sedan kände jag mig redo att komma hem och jobba på Gustavshill. Butiken utvecklades under flera år, det blev en stor uteavdelning för träd, buskar och perenner. Vi tog bort flera odlingsbord för att göra plats för krukor, jord, gödsel och tillbehör. Vi byggde också ett enklare kafé. Det senaste vi byggde var en stor walk-in kyl för snittblommor. Nu har vi en välsorterad trädgårdsbutik, som är öppen året om med ett tiotal medarbetare.

– Vår odling på 12 000 kvadratmeter är fortfarande hjärtat i företaget och pappa Rolf tar hand om den tillsammans med flera medarbetare. Jag lär mig den biten hela tiden och intresset växer så det känns jättebra. I växthusen odlar vi årstidens blommande krukväxter och sommarblommor

Hur många anställda är ni?

– 32 årsanställda är vi idag.

Vad är det som gör er unika mot andra handelsträdgårdar?

– Vi har ett brett utbud så det finns något för alla. Vi värnar om det personliga mötet och att alla ska trivas och känna sig välkomna. Kunderna får gå runt i växthusen och välja växter direkt från vår egen odling. Just nu har vi cirka 30 000 små julstjärnor som blir färdiga till advent.

Har ni mest kunder från Mälaröarna?

– Vi har mest kunder från kommunen, men under vår högsäsong som är våren och sommaren kommer det kunder från hela Stockholmsområdet.

Hur ser era framtidsutsikter ut och vilka utmaningar står ni inför?

– För oss är det viktigt att ständigt förbättra och utveckla företaget.  Vi står hela tiden inför olika utmaningar, vissa större och vissa mindre och det är något som hör till företagandet. Det gäller att hela tiden följa marknaden och prova vad som passar både oss och våra kunder.

Hur vill ni se Mälaröarna utvecklas framöver?

– Vi hoppas att Mälaröarna behåller sin lantliga karaktär och småskalighet, men samtidigt utvecklas och bebyggs.

Till sist, vilket företag i kommunen vill ni läsa om i tidningen?

– Kolmilan.

Läs också