Britta är tillbaka i Damallsvenskan

Britta är tillbaka i Damallsvenskan

På söndag är det premiär i Damallsvenskan för Britta Elsert Gynning med Hammarby.

Fotbollsmålvakten Britta Elsert Gynning, 25, från Mälaröarna har spelat fotboll i både Skå IK och Ekerö IK. Hon har tidigare spelat i Damallsvenskan med Eskilstuna, men gick inför säsongen 2019 till Hammarby, då i Elitettan med målet att föra upp klubben i Damallsvenskan igen. Hammarby föll på målsnöret i hennes första säsong i klubben, men förra året tog laget revansch och tog steget upp i finrummet igen. Att laget fick ett år till i Elitettan behöver inte vara negativt, enligt Britta Elsert Gynning.

– Först och främst var det hemskt att falla på målsnöret det första året. Vi hade allt i våra egna händer men ändå lyckades vi inte ta vara på det, vilket var tufft att hantera. I efterhand var det nog ganska bra att vi inte gick upp då säsongen blev som den blev. Vi fick istället chansen att bygga oss ännu starkare i Elitettan, vilket jag tror kommer vara otroligt gynnsamt för oss nu i Damallsvenskan, säger hon.

Hammarby har imponerat på försäsongen och vunnit flera matcher mot allsvenskt motstånd.

– Läget i laget känns bra! Vi har en grupp med stor del rutin men är även en tight grupp som kämpar ihjäl sig för varandra. Vi vill vara ett spelande lag trots att vi kommer gå in i många matcher i underläge. Däremot har vi bevisat i försäsongsmatcherna vad vi går för då vi ändå mött bra motstånd och hanterat det bra, säger hon.

Hammarby har gjort flera nyförvärv inför comebacken i Damallsvenskan. På målvaktssidan har laget värvat in den finländske landslagsmålvakten Anna Tamminen, vilket ger ytterligare konkurrens för Britta Elsert Gynning som var ordinarie målvakt förra säsongen.

– Det är nog den tuffaste konkurrensen jag stött på hittills, främst sett till att vi är tre stycken målvakter som slåss om platsen att spela varje match från start. Just nu är inställningen att göra sitt bästa varje träning så får man se hur långt det räcker. Oavsett vem som står i målet vid seriepremiären är det en lång säsong där mycket kan hända, säger hon.

Lagen i Damallsvenskan är inte bortskämda med att ha mycket publik på sina matcher, men i Hammarby har över 1000 säsongsbiljetter sålts till damlagets matcher på Kanalplan.

– Våra supportrar är sjuka. De är helt otroliga som trots det osäkra läget fortsätter att stötta oss i vått och torrt. Jag hoppas innerligt att det tillåts någon form av publik under säsongen. Såklart för vår skull men främst för deras efter allt de gett och ger oss varje dag, avslutar Britta Elsert Gynning.

Premiären för Hammarby spelas hemma den 18 april mot BK Häcken som vann SM-guld förra året, då under namnet Kopparbergs/Göteborgs FC.

JOHAN ÄLGEKRANS

Läs också