Bron hängde sig på nytt

Den 22 april hände det igen, det som absolut inte skulle upprepas. Tappströmsbron hängde sig under fredagseftermiddagen och det tog flera timmar att åtgärda medan köerna växte sig milslånga.

Under fredagseftermiddagen fastnade Tappströmsbron i uppfällt läge efter att ha öppnats för båttrafik. Köer bildades snabbt i alla riktningar och mängder av Mälaröbor blev fast under flera timmars tid. I lokala sociala medier-grupper varvades uppgivna kommentarer från föräldrar som varit förhindrade att hämta sina barn från förskolor och skolor till kritik mot Trafikverket.

– Vi skulle köra tillbaka två pråmar som använts för arbeten med den nya bron och hade bett om att öppna bron redan på torsdagen. Då det bara finns en tekniker på åtta broar vid denna tid på året, fick vi dock vänta till fredagen, berättar Mathias Dillmann, Ekerö rederi entreprenad, som jobbar med att förbereda för den nya Tappströmsbron som ska vara på plats senare under året.

När pråmarna körts igenom och bron skulle stängas gick den inte igen. Köerna växte snabbt till sig, vilket gjorde att det blev totalstopp i trafiken. Människor lämnade också sina fordon för att ta sig över kanalen på andra sätt. Mathias Dillmann undsatte de gående genom att köra med båt fram och tillbaka över kanalen.

– Jag körde i skytteltrafik och hann köra över ungefär 200 personer som kom vandrande ner och bildade en lång kö vid kanalen. Efter ett tag kom dock en platschef från bygget och avbröt, då även området öster om bron är klassat som byggarbetsplats och det är speciella krav på skyddsutrustning där.

Efter nära tre timmar var en tekniker på plats och stängde bron  manuellt. Han hade först försökt komma fram via Drottningholm, men fick vända och åka hela vägen runt Slagsta och ta färjan över, innan han kunde åtgärda problemet med bron.

– Jag tycker att man borde provöppna bron nattetid tillsammans med tekniker och serva den lite extra inför den sista säsongen, säger Mathias Dillmann.

Trafikverket visste inte vid tidningens presstopp vad som orsakade stoppet för Tappströmsbron. Felsökningen startade i fredags, har pågått under helgen och fortsätter under måndagen. Att stoppet skedde i rusningstid bemöter Joachim Jacobsson, projektledare på Trafikverket i följande kommentar via mejl: 

– Alla våra öppningsbara broar öppnas enligt fastslagna öppningstider, där sjöfarten kan beställa broöppning. Dessa öppningstider är anpassade just efter vägtrafikens rusningstider. Under vardagar sker inga öppningar i morgonrusningen eller eftermiddagsrusningen, säger han.

HELEN BJURBERG

LO BÄCKLINDER

Läs också