Bryggerier går samman

Bryggerier går samman

När de två bryggerierna Adelsö bryggeri och Northern Exposure (tidigare NKB, Nordic Kiwi Brewers) slår ihop sina påsar och blir Ekerö brygghus, blir det många synergieffekter. Större kapacitet, nya produkter och kul på jobbet för bryggarna, är bara några av dem.

I ungefär åtta år har exilgotlänningen Anders Kotz drivit Adelsö bryggeri och nästan lika länge har nya zeeländarna Craig Donovan och Kerry Beattie drivit sitt bryggeri på Ekerö. Sedan årsskiftet har de dock flyttat ihop under samma tak i Bryggaområdet på Ekerö och tillsammans skapat Ekerö brygghus.

– Båda varumärkena finns kvar och gör sina produkter, men Ekerö brygghus kommer också släppa nya ölsorter i eget namn under året, berättar Anders Kotz.

Själv hade han slagit i taket i sin verksamhet, både när det gäller sin arbetsinsats och hur mycket han har kunnat producera i sina tidigare lokaler på Adelsö. Nu flyttar dock Ekerö brygghus in i rymliga lokaler och har investerat i utrustning som gör att de har kapacitet för att brygga mycket mer än vad de gjort tidigare.

En gång i månaden, i anslutning till lön, öppnar de också upp för allmänheten i sina lokaler. Då finns det möjlighet att prova deras produkter, få sig en bit mat och prata med bryggarna själva.

För Anders Kotz har det blivit ett stort lyft att få två kollegor som också är duktiga bryggare och har höga ambitioner för sitt hantverk.

– Det är väldigt roligt att arbeta tillsammans med Craig och Kerry som är väldigt hårt arbetande. Vi brukar säga att Gotland är Europas Nya Zeeland och att det är därför vi jobbar så bra ihop, skrattar han.

LO BÄCKLINDER

Läs också