Bussproblem på Adelsö

Bussproblem på Adelsö

Bussturerna ställdes in när snöovädret drog fram

Avåkningar och och ibland kommer inga bussar alls drabbar bland annat adelsöborna när vintern slår till. Det kraftiga snöfallet i slutet av januari ledde till att buss 312:s turer på Adelsö ställdes in den 28 januari.

Tidigare på dagen hade en buss fastnat i snön på Adelsö.

– Trafikledare åkte ut och tittade på snöröjningen och halkbekämpningen. De gjorde bedömningen att vi inte med säkerhet kunde köra bussarna så som det såg ut, säger Christer Ekelund, kommunikationschef på Arriva.

Den aktuella dagen rapporterade vi i tidningens radioprogram om läget. Ove Wallin (C), kommunstyrelsens förste vice ordförande och tillika adelsöbo, hörde av sig till programmet.

– Jag åkte kvart i tre från Drottningholm till Adelsö. När jag kom till Adelsö var vägen välplogad där, mycket bättre än vägen från Ekerö till färjan. Därför blir jag lite förvånad över att man ställer in bussarna så fort det blir snö.

I sin roll som kommunpolitiker har han också fört dialog med Arriva flera gånger.

– Det har varit bra dialoger men jag tror att man kanske har fel typ av buss. De längre bussarna är inte alls bra att köra på Adelsös vägar. Vi har påpekat att man måste ha en mindre buss här och det hade man också ett tag. Men nu verkar den ha försvunnit. Därför kommer jag att ta upp en ny dialog, säger Ove Wallin.

Precis som han säger, fick Adelsö en mindre buss 2013. Vad hände med den?

– Jag kan inte svara på det, det var före min tid. Det låter ju ganska klokt i och för sig, men ska man ha en buss som bara går på Adelsö blir det också svårt. Vi kör ju ända från Brommaplan och då skulle man behöva byta buss någonstans på vägen till en mindre buss, säger Christer Ekelund.

När bussar ställs in har man som resenär rätt till ersättning för taxiresa. Men på Adelsö är det i det närmaste omöjligt att få tag på en taxi. Hur ska de resenärer som kommit över till Adelsö med färjan ta sig vidare då?

– Jag förstår att det här är ett jätteproblem. På SL:s hemsida lägger vi upp trafikstörningar. Det man kan göra är att gå in och titta där när det blir snöoväder. Då kan man planera och ta taxi från exempelvis Ekerö.

EWA LINNROS

Läs också