”Camprejer till bottenpriser”

Rubriken ovan är densamma som återfinns i MN 1967, då en stor fyndauktion hålls vid Tappströmsskolans gård en lördag i september. Här kan man fynda allt från en kaptensuniform till en fångdräkt.

Det är Ekerölejonen som håller i auktionen och här kan dyrgripar fyndas för en spottstyver. Utropare Valle Collberg, för dagen iförd en praktfull röd slängkappa, jobbar så att svetten lackar för att få upp priserna, rapporterar MN 1967.

”August Blanches samlade verk i snygga halvfranska band gick bort för futtiga sex riksdaler och för bara åtta kronor, kunde man inhandla en fin kaptensuniform med vintermössa. Köparen fick dessutom en snygg blå karmstol på köpet.”

Här säljs skolbänkar ”av den gamla sorten” för summor mellan sex och 45 kronor. En fotsid prästkappa inbringar endast 15 kronor. ”Det var förstås alldeles för litet, om man ska ta hänsyn till tygvärdet. ”

Riktig fart på budgivningen blir det först när herr Collberg ropade ut två snygga, högryggade stolar i antik stil. De går bort för 175 respektive 185 kronor.

Men det mesta säljs för alldeles för låga priser konstaterar MN.

”De köpstarka mälaröborna lyste med sin frånvaro, kanske var de sysselsatta med högertrafikbestyr?”

Det som ändå lockar många att komma är uppgifterna om att Intima teaterns garderob, donerad av Alf Jörgensen, säljas ut.

Även här kunde en del fynd göras. ”Vad sägs om två kronor för en fångdräkt med 10/374 på ryggen, eller en femma för en bredbrättig renässanshatt i snyggt skick och mycket camp?”

Bättre bud blev dock senare under auktionen.

”I andra halvlek när teaterkläderna kom fram, ökade intresset dessbättre och när herr Collberg definitivt klubbade av tillställningen, kunde lejonen räkna samman flera sköna tusenlappar.”

EWA LINNROS

Läs också