Coop-butiken i Träkvista stänger i slutet av mars

Det nya Träkvista torg växer sakta men säkert fram men skapar också en del oro och funderingar från boende samt förbipasserande när torget nu mer liknar en stor byggarbetsplats. I slutet av mars stänger Coop-butiken samt pizzerian och redan innan dess börjar omdragningen av Jungfrusundsvägen. 

Ett nytt centrumområde håller på att växa fram i Träkvista. Det nya Träkvista torg ska bli både bostäder och verksamheter samt skapa plats för ett nytt vårdboende. Dessutom ska Jungfrusundsvägen och Fantholmsvägen bli mer trafiksäkra och få en ny sträckning inom området. 

Bygget av vårdboendet och torget startar under andra kvartalet i år och beräknas pågå fram till 2025. Detta kommer att ställa till en del stök för boende samt förbipasserande i området. 

Under hösten revs Manickas bod,   fotvårdshuset och  bensinstationen. Nu fylls marken upp som en förberedelse för ombyggnaden av Jungfrusundsvägen och Fantholmsvägen. 

Återvinningsstationen i anslutning till parkeringen har tagits bort och kommunen hänvisar till närmaste station vid Träkvistavallen.

Det som också händer är att byggnaderna som inhyser Coop och Träkvista pizzeria ska rivas och båda butikerna står utan permanent lokal innan nya lokaler står färdiga.

Redan den 19 mars stänger Coop. Under tiden som nya hus byggs kommer Coop att få en temporär obemannad butik på marken där den tidigare bensinmacken låg. Även pizzerian kommer att hålla till i en tillfällig byggnad på samma plats. Om det blir ett glapp mellan flytt från gamla lokaler till de temporära är inte helt klart ännu. Den obemannade butiken ska enligt ett pressmeddelande från Coop butiker och stormarknader etableras från cirka månadsskiftet mars och april.

Bernd Schmitz som är kommunikationschef på Coop butiker och stormarknader berättar att den temporära butiken är en så kallad Coop mini. Det innebär att butiken är obemannad och öppen dygnet runt samt att man som kund scannar och betalar sina varor via en app på telefonen.

– Den kommer inte att kunna ersätta en bemannad butik men det kommer att finnas både färska och frysta varor. Ja, det man behöver för sin middag eller fredagsmys

Personalen som jobbar på Coop Träkvista har under en längre tid vetat om förändringen och Coop har erbjudit omplaceringar inom företaget som några av de anställda valt att tacka ja till.

– I övrigt har andra valt att själva söka nya jobb och har gått vidare till andra anställningar både inom Coop och utanför. Ett antal, främst extrapersonal, har valt att fortsätta studera eller påbörja militärtjänstgöring och liknande, berättar Bernd. 

Att en matbutik med stort upptagningsområde inte längre kommer att finnas kvar på samma sätt är något som berör många. 

– Jag går hit flera gånger i veckan och handlar och pratar lite med både personal och andra jag känner. Som pensionär och äldre känns det tråkigt att det blir längre till en matbutik säger Birgitta Karlsson som MN möter utanför butiken. Hon vill inte vara med på bild men berättar att hon själv samt flera av hennes bekanta är bekymrade över att den obemannade butiken blir digitaliserad.

– Det är ju jättebra att vi inte kommer att stå utan en butik, det vill jag verkligen framhålla, men det känns som att vi äldre glöms bort lite i den här digitaliserade världen, där allt ska skötas via en smartphone. Det är nog inte bara jag som tycker att det är besvärligt.

En av de som håller med Birgitta är en av de anställda som nu jobbar tillfälligt på Coop.

– I det här fallet kommer en ny butik på sikt ersätta den gamla och under tiden finns det en temporär lösning. Det är bra. Men det som känns tråkigt är ju när en naturlig samlingspunkt, som denna butik faktiskt är, försvinner. Det kan en obemannad butik aldrig riktigt ersätta. 

Den nya Coop-butiken beräknas stå färdig någon gång under 2025 och blir då drygt dubbelt så stor (1100 kvm) som den nuvarande. 

– Vi är oerhört glada att trots omständigheterna kunna meddela att Coop stannar kvar i Träkvista, och det nära utan uppehåll säger Jim Törnroth som är chef för Etablering och projekt på Coop butiker och stormarknader.

MARIA  FORSLUND

Läs också