Däckstölder på Ekerö

På flera ställen på Ekerö stals däck under slutet av april. Bland annat drabbades ett tiotal bilägare på Ekvägen, Skäluddsvägen, Näktergalsvägen och Gustavavägen av att okända gärningsmän stal deras däck. I något fall var däcken inlåsta i förråd, men i de övriga låg de på tomten.

”Min dotter har sitt sovrumsfönster ovanför balkongen och hörde att det var någon som prasslade nära balkongen, samt en bil på tomgångskörning vid vändplatsen nedanför. Morgonen efteråt uppmärksammades att däcken var borta” berättar en målsägande.

Den 1 maj upprättades en anmälan om ”allmänfarlig vårdslöshet” och ”vållande till kroppsskada” efter att polis och räddningstjänst blivit kallade till Auroravägen på Ekerö med anledning av en brand i ett garage. I garaget, som var beläget vid en obebodd villa, på träffades en person som fått i sig mycket rök.

Söndagen den 2 maj blev en polispatrull beordrade till Färentunavägen i Skå med anledning av en trafikolycka. Utryckningen resulterade i en anmälan om olovlig körning då föraren kör bilen utan körkort.

I anmälan framgår följande: ”Ett vittne såg personbilen framföras på Färentunavägen i riktning mot Ekerö, bilen kör plötsligt från höger körfält över vänster körfält och ner i diket genom en buske. Två män springer då fram och hjälper ut föraren ur bilen som sitter ensam i bilen på förarplatsen.”

Den 27 april rapporterades en polispatrull som hade trafikkontroll på Villavägen på Ekerö en bilist för hastighetsöverträdelse och brott mot fordonslagen eftersom hen körde med dubbade däck under otillåten tid.

– Valborgsmässoafton avlöpte lugnt och polisen samverkade med väktare, fältare och föräldravandrare. Vi besökte bland annat stränder där ungdomar befann sig, en del alkohol förverkades och föräldrar kontaktades. Motorburen ungdom kontrollerades även utan anmärkningar. En väktarbil blev dock utsatt för äggkastning vid Stenhamraskolan under kvällen, säger Marie-Louise Mattsson, tillförordnad kommunpolis.

Hon berättare att det var bra uppslutning på föräldravandrare under denna kväll. I Stenhamra samlades fem föräldrar för vandring och i Träkvista kom nio, vilket är mycket mer än det varit på länge.

– Det finns en viss oro kring att ungdomar verkar uppmana varandra till att stjäla bilnycklar från föräldrar för att sedan köra bil. Jag önskar att föräldrar pratar med sina ungdomar om detta och vikten av att man inte sätter sig i en bil där man vet att föraren kör utan körkort eller kör berusad eller liknande.

LO BÄCKLINDER

Läs också