David vill röja upp i diagramträsket

Du kanske har sett honom fladdra förbi på sociala medier,  den baskerklädde Mälaröbon David Stavegård med tiotusentals följare på nätet. Varje vecka  i över fyra år har han lagt ut ett video-tips kring programmet Excel. 

Med energi och vevande armar ger han tips på några minuter som förklarar hur du kan bli bättre på Excel genom att tänka smartare.

Med sina tiotusentals följare och miljontals visningar sträcker sig kändisskapet numera utanför skärmen, vilket gör att han under promenader ibland kan han höra människor ropa ”Excel!” när de får syn på honom. 

David Stavegård flyttade till EKerö för åtta år sedan.

– Jag älskar verkligen livet här. Det är så himla häftigt hur nära naturen man är, samtidigt som man också har storstaden runt hörnet. Jag lägger varje vecka ut en film med ett Exceltips  och snittar på cirka 10 000 visningar i veckan. I varje sådan film ser man faktiskt en stilistisk Ekerötavla bakom mig, så på sätt och vis kan man hävda att jag gör reklam för Ekerö varje vecka och ger kommunen 40 000 exponeringar i månaden.

– Kanske är jag alltså den som gör mest reklam för Ekerö av alla på sociala medier i månaden, undrar David med ett stort skratt och lägger skämtsamt till:

– Jag borde med detta få lite rabatt på kommunalskatten kan man tycka.

Hans fru är uppväxt på Ekerö och hans svärföräldrar bor fortfarande kvar i Närlunda. Familjen själv har precis flyttat till just Närlunda från Älvnäs. 

– Grejen med mina videos är att jag försöker hålla dem väldigt korta och lite ”roliga” eftersom Excel i sig är lite träigt. Jaf får bidra med lite energi och min personlighet till videon för att någon ska vilja se dem och jag försöker ligga på runt en minut per video, förklarar David och fortsätter:

– Vad det gäller mina böcker skickar jag dem själv och personalen på Ica känner igen mig som han som kommer med bok-kuvert mest hela tiden, speciellt när jag just släppt en bok så kan det bli en hel del böcker att skicka. Det är små, korta väldigt praktiska böcker för, som jag brukar tänka, ingen människa vill läsa en tjock bok om Excel – knappt ens jag själv!

David Stavegård är utbildad ingenjör vid KTH och arbetar idag som konsult, föreläsare och utbildare. Han har tilldelats hederstiteln Most Valuable Professional av Microsoft för sitt långa och inspirerande arbete. Han har gett ut två böcker, Excel helt enkelt och Diagram helt enkelt 

Läs också