De förbereder sig för kris

Föreställ dig ett längre strömavbrott. Affärerna stängs och vattnet i kranarna sinar. Hur skulle du lösa det? Samfällighetsföreningen i Hummelvreten påEkerö ordnade en beredskapsövningsdag för att låta medlemmarna förbereda sig för kris.

På köksbänken står en ljuslykta med ett värmeljus tänt och strax intill två termosar, ett trangiakök och en låda med batterier. Jan och Siv Norman är väl förberedda när Hummelvretens samfällighetsförening ordnar krisberedskapsdag tillsammans med Frivilliga resursgruppen, som är en del av civilförsvaret i samarbete med Ekerö kommun.

Alla hushåll i samfälligheten är välkomna att delta och ombeds att skruva ur säkringar som ger ström till lampor, eluttag och spis samt avstå från att använda vatten ur kranarna. En krislåda med stearinljus, campingkök, våtservetter och konserver är att rekommendera.

Tanken är att ge medlemmarna möjlighet att förbereda sig inför en kris. Preparera för timmar, dagar eller kanske till och med veckor utan varken vatten till mat och toalett eller ström till lampor och spis. Ta reda på hur väl man skulle klara ett längre elavbott? Finns allt som behövs i krislådan?

Ett popup-tält har satts upp i området. Lena Holst och Kjell Pettersson, från Frivilliga resursgruppen bemannar, informerar och bjuder på hemlagad soppa och kaffe till deltagarna. 

– Vi har köpt in en enkel vattenreningsanläggning också. Med hjälp av den renas sjövatten till dricksvatten, så att rent vatten finns att hämta för den som behöver, berättar Lena Holst och visar hur den fungerar. 

23 av de drygt hundra hushållen i området har anmält sig till övningen och till dem har regelbundna och trovärdiga kris-sms skickats ut.

Jan Norrman är en av dem som tagit emot sms:en. Han tycker att övningsdagen är välordnad och bra och att fler borde ta chansen att se över sin krisberedskap.

– Många har levt sina liv i trygghet och tänker att det inte händer dem, men det är klokt att vara förberedd om något faktiskt händer.

Själv var han med under andra världskriget och tror att minnena av det bidragit till att han inte vill stå handfallen om något skulle hända. Han och frun Siv har en krislåda förberedd sedan tidigare och har rutin på att regelbundet tappa upp rent vatten i en dunk och ha stående.

Många deltagarna får sig en tankeställare av övningsdagen och kommer med frågor och funderingar till Lena och Kjell.

– Flera undrade över hur ansvaret fördelas mellan stat, region och kommun vad gäller dricksvatten och värmestugor, men också hur kommunen ska kunna förse samtliga Mälaröbor med dricksvatten under ett långt strömavbrott? Tre liter vatten per person och dag blir 90 000 liter vatten varje dygn. Hur mycket vatten ryms i en tankbil och hur ska sedan alla få hem vattnet från tappstället? Det är relevanta frågor, konstaterar hon.

HELEN BJURBERG

Läs också