De gamlas dag med drottningens glans

Med sång, musik och picknick firades De gamlas dag i Ekebyhovs slottspark och som vanligt kom drottning Silvia på besök.

Förra onsdagen var det traditionsenligt dags för De gamlas dag, en dag för kommunens äldre invånare med musik, picknick och kungligt besök i Ekebyhovs slottspark.

– Dagen är ett tillfälle för de gamla att komma ifrån vardagen och få en festlig tillställning, berättar Annika Pantzar, arbetsledare för projektgruppen De gamlas dag.

De gamlas dag tillkom på initiativ av drottning Silvia för 25 år sedan och de första åren firades dagen i Drottningholmsparken. Arrangemanget togs sedan över av Ekerö kommun. 

– Drottning Silvia önskade att kommunen skulle ta över för att kunna anpassa dagen utifrån de äldres behov, säger Annika Pantzar.

De cirka 200 besökarna hälsades välkomna av Hanna Svensson, kommunstyrelsens ordförande, och Vivi Nygårdh, Ekerö hemtjänst. Gruppen The Hebbe Sisters och Ulrika Hebbe uppträdde med sång, musik och dans. För många var pratstunden med drottningen, då hon går runt och hälsar på alla besökarna, en höjdpunkt. 

– Drottningen är väldigt noga med att hälsa och småprata med de gamla. Hon tar sig verkligen tid att gå runt till alla och hon känner också igen många som hon träffat tidigare år. Det är väldigt fint, tycker Annika Pantzar.

Berit Rydberg var en av besökarna som fick en pratstund med drottning Silvia. Det var lite nervöst men samtidigt väldigt roligt, tycker hon. 

– Det är otroligt att hon går runt och hälsar på alla besökare. Jag har besökt De gamlas dag tillsammans med min mamma förut. Då hälsade Silvia bara på de som satt närmast. Nu går hon verkligen runt till alla, säger Berit Rydberg, Ekerö.

Även Karin Andersson, Osby, och Karolina Andersson, Ekerö, fick prata med drottningen. 

– Jag frågade hur hon mådde, berättar Karin Andersson.

– Drottningen kommenterade att uppträdandet var väldigt bra. Det är väldigt speciellt att komma så nära och få prata en stund med henne. Hon var väldigt artig och trevlig, fortsätter Karolina Andersson.

Dagen avslutades med att kultur- och fritidsnämndens stora pris delades ut till drottning Silvia. Se artikel här intill.

ANGELICA BERG

Läs också