De ger av sin tid till de äldre

Under de senaste åren har de boende på Ekgården på Ekerö haft möjlighet att spela bingo tillsammans med volontären och färingsöbon Joakim Bergman på lördagar. Undan för undan har fler lokala volontärer anslutit sig som assistenter eller vikarier och nu är gruppen redo att utöka sin verksamhet till fler äldreboenden i kommunen.

Joakim Bergman, Lara Maleh och Christina Malm möter upp i Ekgårdens entré och det dröjer inte många minuter innan en av de boende kommer förbi och vill visa en sak hon gjort i arbetsterapin.

– Vi blir lite som familjemedlemmar för de äldre här, genom att vi kommer tillbaka gång på gång, förklarar Christina Malm, som håller i högläsning på söndagar för de boende och känner många av dem som bor på Ekgården. Hon berättar att det är hennes kristna tro som ligger till grund för att hon valt att engagera sig och att det ger henne väldigt mycket tillbaka att volontärarbeta på detta sätt.

Initiativet till aktiviteterna kommer från början från Joakim Bergman, som genom sitt engagemang i  Malteserorden har valt att lägga sin energi på att förgylla helgerna för kommunens äldre genom att arrangera återkommande, regelbundna aktiviteter.

– Jag tror att just regelbundenheten är extra viktig för många äldre, genom att mycket i deras liv handlar om det som har varit. Våra aktiviteter ligger i framtiden och kan betyda mycket för den som inte har så mycket planerat. Då är det också extra viktigt att de verkligen blir av, säger han och beskriver det faktum att det just blivit bingo på grund av de enkla reglerna, men relativt höga spänningen, vilket också ger många tillfällen till småprat och gnabbandes, som höjer stämningen bland deltagarna.

Från att ursprungligen ha omfattat bingo en gång i veckan året om, har nu högläsningen på söndagar kommit till efter att bingon ersattes av högläsning på distans under pandemitiden. Högläsningen blev populär och fick fortsätta även sedan bingon kom tillbaka. Nu är planen att den 15 januari dra igång motsvarande verksamhet på Söderströmsgården i Stenhamra, där Lara och hennes dotter kommer vara delaktiga.

– Jag gör det här för min mammas skull. Hon är ensam kvar i Syrien och jag hoppas att någon gör samma sak för henne, säger Lara, som kom till Sverige för sju år sedan.

Lara, som pratar nästintill perfekt svenska och har kunnat återuppta sitt arbete som lärare i franska och arabiska här i Sverige, tycker ändå att bingon också är ett bra sätt för henne att träna ännu mer på att uttala alla siffror på svenska.

Diskussioner pågår även om en start på Kullens äldreboende nästa höst, men för det finns det behov av fler volontärer.

– Visst, Malteserorden är en urgammal katolsk riddarorden, men bland våra volontärer här på Mälaröarna finns både muslimer, buddhister och kristna och man behöver inte vara troende heller för den delen. Alla människor av god vilja är välkomna att vara med oss när vi försöker göra helgerna lite roligare för våra äldre, avslutar Joakim.

LO BÄCKLINDER

Läs också