De gjorde en bastu av båten

I en gammal motorseglare från 1969 har Henke Lundin i Träkvista och hans kompis Janne Karlsson från Stenhamra byggt en bastu som heter duga. I för-piken finns själva bastun med fönster åt alla håll,

i salongen kan man laga sig något att äta och sittbrunnen erbjuder en svalkande plats där man gärna tar sig något att dricka.

– Det började med att jag byggde mig en bastuflotte för att hålla mig sysselsatt under pandemin. Jag byggde den av virke som blev över från ett altanbygge, sådant som folk sålde när de renoverade och en hel del nytt, berättar Henke Lundin.

Flotten blev en populär plats för familjen att bogsera ut en bit, ankra upp och bada ifrån, men hos Henke grodde en idé om att inreda en båt till bastu istället för att kunna köra för egen motor. Så när han fick tag i den 50 år gamla motorseglaren som var i risigt skick, gjorde han slag i saken och det blev affär. Båten fick han till skänks, men kranbilen som hämtade den i Åkersberga och den stora renovering som båten genomgått sedan dess, har han och renoveringskollegan Janne betalat.

– Men vi har två delägare till, förtydligar Henke och fortsätter:

– Det är min son Hugo och Jannes dotter Olivia som också älskar att basta och som har fått bli delägare mot att de hjälper till att rusta båten.

Så här långt har båten fått en ny överbyggnad med ett litet glashus på toppen för att släppa in maximalt med ljus och en bastuinredning med vedeldat aggregat i förpiken. Salongen har vacker originalinredning i mahogny, kylskåp, gasolspis, vattenpump för både färsk- och sjövatten samt bekväma sittplatser.

– Vi har lite målningsarbete och annat fix kvar och så ska motorn på, men vi har redan provbastat den och den fungerar alldeles utmärkt, säger Henke nöjt.

Sin första bastuflotte har Henke sålt, men det tycks inte som om han är helt färdig med tankarna kring hur man kan bygga bastu av olika flytetyg. Både han och Janne har redan börjat smida planer på att se om de skulle kunna göra en bastu av en ännu större båt.

Man behöver inte prata länge med Henke för att förstå att han är en man av många idéer och stor energi. Bland annat har han under ett antal år glatt många Mälaröbor i juletid med ett av sina upptåg.

– Det har blivit en tradition att jag och några kamrater brukar åka en sväng klädda i tomtekläder i Tappströmskanalen strax före jul. Det har vi gjort sedan 2015 och sist var det flera hundra personer som stod och tittade.

LO BÄCKLINDER

Läs också