De gör finurliga uppfinningar

De gör finurliga uppfinningar

Ekeröborna Mikael Stenroos och Billy Jacquet är en riktig uppfinnarduo. De har bland annat uppfunnit ett lyftband för att masta på båten säkert. Nu har de en ny uppfinning på gång som verkar vara rena rama trolleriet.

Lyftbandet för att masta på släpptes på marknaden i våras.

– När man lyfter av och på en segelbåtsmast, blir den topptung och kan välta väldigt lätt. Jag tog kontakt med Billy och vi tog fram en produkt som möjliggör att man kan lyfta masten mycket högre än tidigare. När masten sedan är på plats och fixerad, kan man stå på båtens däck och få loss alltihop. Man behöver aldrig mer klättra i någon mastkran, berättar Mikael.

Billy tillägger:

– Det är en ganska liten grej, men ibland behövs det inte så mycket för att lösa ett problem. Vi blev själva ganska förvånade över hur lätt det var. Vi tänkte: ”varför har ingen kommit på det här tidigare?”.

Billy och Mikael kompletterar varandra när deras idéer växer fram.

– Det senaste exemplet var att jag hade en lösning på ett problem. Mikael tyckte att det verkade bra. Sedan ringde han nästa dag och sa att han visste precis hur jag hade gjort. Jag tyckte det var lite märkligt att han på min enkla beskrivning, kunde förstå hur det såg ut. Dagen därpå åkte jag till honom och visade min lösning, berättar Billy.

– Och jag fattade ingenting, säger Mikael.

Men Billy tittade på Mikaels lösning så som han uppfattat det, och Billy tyckte det var jättebra.

– Så våra två lösningar tillsammans gjorde att det här löste sig, säger Billy.

Det som löste sig handlar om deras senaste uppfinning.

– På kreditkort har man en pinkod. Nu är det svårt att komma ihåg alla olika koder och det har vi hittat en lösning på, berättar Billy.

Det hela går ut på att man skriver ut pinkoden direkt på kreditkortet, men det är bara den som äger kortet som kan se koden. Något som låter helt obegripligt, men den här produkten har varit en av deras snabbaste uppfinningar.

– Det låter konstigt, men det är så enkelt att det är märkligt att ingen har tänkt på det här tidigare. Det gick på ett dygn ungefär att lösa detta och allting är testat och klart. Så nu ska det ut internationellt så fort som möjligt, säger Mikael som även kommer att släppa en annan produkt under hösten, också den för den internationella marknaden. Billy har också tagit fram ritningar på ett kraftverk som ska gå på luft och vatten.

– Det är en bra bit på väg, men det ska bevisas först. Men väldigt turligt så får jag en ny granne om några månader. Han är en kinesisk professor som har jobbat på Kungliga tekniska högskolan i 15 år och han och jag ska göra färdigt det här kraftverket, berättar Billy.

Hur otroliga deras ideér än låter, verkar ingenting omöjligt för dessa två herrar att lösa och säkerligen lär de bjuda på fler uppfinningar framöver, för idéer saknas inte.

EWA LINNROS

Läs också