De serverar utvalda viner i Röda ladan

När tre drivna Ekeröentreprenörer började fundera över vad som saknas i kommunen kom de snart på svaret: en vinbar där man enkelt kan träffas över ett glas vin och något litet att äta. Efter tre års förberedelser är Vinstian i Röda ladan på Ekerö nu verklighet.

Det var högt tryck när Ekerös första vinbar slog upp portarna i slutet av maj. Redan på öppningsdagen strömmade mellan 150 och 200 personer genom lokalerna.

– Vi vill skapa en mötesplats där man kan träffas halv åtta en tisdagskväll och snacka bort en stund. Den typen av ställen saknas här ute och vi tror att det kommer sätta Ekerö på kartan även för människor från Stockholm, säger Mikael Stenroos, en av initiativtagarna.

Han och kollegorna har smidit planer i tre år för att kunna öppna i lokalerna, som ligger i bottenplanet på Röda ladan i Träkvista. De har jobbat hårt med att skapa en rustik stämning med återvunnet och lokalproducerat i fokus.

– Vi har till exempel använt dörrar från den gula villan intill och gjort bord av dem. Vi har skapat en helt unik miljö, berättar han.

De utvalda vinerna kan drickas per glas och finns i tre olika prisklasser, beroende på hur exklusiv smak man har. Det finns dessutom smårätter att äta till och såväl vinlistan som menyn är dynamisk och ändras allt eftersom.

– Bara för att vi hade ett vin på listan för en vecka sedan är det inte alls säkert att det finns idag. De väljs ut av tre sommelierer som jobbar för oss och oftast är någon av dem även på plats, säger Mikael Stenroos.

LO BÄCKLINDER

Läs också