De skapar sina egna aktiviteter

De skapar sina egna aktiviteter

Under tre intensiva sommarveckor arbetade åtta av kommunens sommarjobbare med ett delikat uppdrag. Med ganska tajt budget, hårda krav och stor entusiasm skapade de fyra varierande ungdomsaktiviteter som äger rum under hösten.

– Det här sommarjobbet var väldigt lärorikt och roligt, jag tror att jag kommer ha med mig det jag lärde mig oavsett vad jag gör i framtiden, konstaterar Nils Söderström och får medhåll av Wilma Sandström.


De går båda i gymnasiet, fick beviljat sommarjobb genom Ekerö kommun och lockades av möjligheten att få arbeta på Idélabbet. Uppdraget för dem och de övriga sex deltagarna, var att skapa fyra aktiviteter som ska inkludera och vara lättillgängliga för både tjejer och killar, oavsett bakgrund och kön.

Projektplaneringen var den stora utmaningen och med handledning av personalen på Idélabbet fick de utforska sina idéer och undersöka om de var genomförbara inom de givna ramarna.

– Det var väldigt många delar som vi skulle tänka på, däribland budget, marknadsföring och väldigt mycket planerande. Det var många idéer som vi fick lägga ner för att de inte gick att förverkliga, säger Wilma Sandström.

 

När de tre veckorna var över hade de dock tagit fram utförliga planer för hur de ska genomföra en fotbollsturnering, en författarkväll, en sällskapskväll och ett pepparkaksbyggarevent. Alla evenemangen är riktade till ungdomar mellan 14 och 19 år och förutom fotbollsturneringen, är de alla lokaliserade till Idélabbets lokaler i Ekerö centrum.

– Först ut är fotbollsturneringen som är den enda som man måste föranmäla sig till. Den äger rum på Svanängens IP den 13 september, ingen får ha fotbollskor för att det ska vara lika för alla och det lag som vinner får fyra kilo godis, berättar Wilma Sandström.

En månad senare kommer en författare och en bokförlagsrepresentant och berättar om hur man gör för att skriva en egen bok och får den utgiven. I september blir det en sällskapskväll med brädspel och snacks, där man också får chansen att vinna fina priser.

– Den sista aktiviteten för terminen är en pepparkakskbyggarkväll, där deltagarna kommer inspireras till att bygga något som de tycker saknas i kommunen, säger Nils Sandström.

Till pepparkakskvällen i december har projektledarna bjudit in alla gruppledare i kommunens politiska partier och de hoppas på att ämnet ska ge upphov till många intressanta diskussioner.

LO BÄCKLINDER

Läs också