De söker kontakt på cykel

De söker kontakt på cykel

När medborgarna inte kommer till polisen kommer polisen till medborgarna. Ibland till och med på cykel.

– Vi finns ju i biblioteket varje onsdag för att medborgarna ska kunna komma dit och träffa oss, nu när kommunhuset har stängt för renovering. Ibland kommer det inte så många besökare och då kan vi ta en sväng och sedan hör de av sig från biblioteket om det är någon som söker oss, berättar Anna Freij.

Idag har hon och kollegan Mats Karlsson tagit med sig två elcyklar från polisstationen i Vällingby och cyklar en sväng i Närlunda. Barnen i skolan visar stort intresse för de två poliserna och förbipasserande personer stannar till och säger några ord. Det väcker uppmärksamhet med två uniformerade poliser i villakvarteren.

– Att polisen är synlig är en del i det brottsförebyggande arbetet och det är lätt att få kontakt när vi rör oss ute i kommunen. Folk tycker att det är trevligt och det är lätt att stanna och säga några ord, när man kommer på cykel, säger Mats Karlsson.

Han och Anna Freij berättar om hur ökningen i kommunen av antalet inbrott i början av året, har klingat av i samband med att fler jobbar hemma i samband med coronaepidemin.

– I början av året undersökte vi hur mycket tillgreppsbrott som skett och vi kunde se att de ökat i Ekerö kommun jämfört med andra kringliggande områden, där den typen av brott halverats, berättar Anna Freij, kommunpolis.

Vad som föranlett den tidigare ökningen i Ekerö kommun vågar hon dock inte sia om.

Men även om inbrotten minskat under senaste månaderna, finns det andra former av brott som ökat mer.

– Framförallt är det bedrägerier vi internet som ökar mest när både vuxna och barn är mer uppkopplade. Det är lättare att bli kapad när man inte är skyddad av brandväggar som man oftast är på en arbetsplats och barnen blir också mer tillgängliga för grooming när de tillbringar mer tid online, säger Anna Freij.

Hon poängterar också att risken för ungdomsrelaterade problem ökar i takt med att vädret blir varmare och redan nu har hon och kollegorna märkt att det är mer ungdomar ute på kvällarna. Dock har det varit förhållandevis lugnt så här långt.

– Men jag vädjar till föräldrar att ni ska ge er ut och röra på er där ungdomar befinner sig. Ta en promenad till badplatserna på kvällarna, vi vet att ungdomarna känner sig tryggare om det finns vuxna i närheten, säger hon.

LO BÄCKLINDER

Läs också