De sommarjobbar som entreprenörer

Ekerökillarna Isac Dahlin och Melvin Åkesson har skapat sitt sommarjobb själva. Som ett led i entreprenörssatsningen Rookie Startups ska de leverera frukostbröd till ekeröborna. Faller det väl ut kan det bli en satsning som fortsätter framöver.

– Vi kom på idén när de kom från Rookie Startups och föreläste på vår skola i våras. Eftersom projektet bara pågår under fyra veckor, så behövde vi en idé som det skulle gå fort att komma igång med, berättar Isac.

Tillsammans med kompisen Melvin började han fundera över affärsidé och tillvägagångssätt. Redan innan själva projektet har hunnit komma igång, vilket det gör i vecka 25, är de halvvägs färdiga med att förverkliga sin idé.

– Vi har gjort en marknadsundersökning på sociala medier som vi fick bra gensvar på, för att ta reda på hur många som är intresserade. Vi har också varit i kontakt med flera bagerier för att se var vi kunde få det bästa samarbetet om brödet, säger Melvin.

Valet föll till slut på lokala bageriet Enzo deli och gelato som kommer leverera de bröd som kunderna kan välja mellan. Minst fem frallor behöver man köpa för att få brödet hemlevererat och i första skedet tar de bara emot kunder på centrala delarna av Ekerö.

– Vi gör en testperiod först under två lördagar i juli, men om det funkar bra är det möjligt att vi fortsätter hela sommaren och kanske även framöver, säger Isac.

My Ekstrand som är vd för Rookie Startups, sprudlar av positivitet när hon berättar om hur utbildningsföretaget, som startades av unga entreprenörer och fortsätter drivas på samma sätt, lägger upp sina sommarkurser. De har upphandlats av kommunen och har ansvarat för entreprenörssatsningen, som är ett komplement till de traditionella sommarjobben, under senaste åren.

– Den första veckan är fylld av workshops och föreläsningar och varje deltagare får sedan en personlig coach som stöttar dem kring den fortsatta processen.

Hon beskriver hur deltagarna kan ha väldigt olika grundinställning till vad de vill uppnå. En del är oerhört drivna och vill tjäna så mycket pengar som det bara går, som den kille som lyckades tjäna 100 000 på att sälja jordgubbar och honung under sitt deltagande och numera driver en egen butik. Andra är mer intresserade av att tänka långsiktigt och jobbar största delen av tiden med sin affärsidé för att förverkliga den långt senare.

– Det roligaste av allt är dock att se hur de alla utvecklas under de veckor som vi jobbar med dem. Oavsett om de blir företagare eller inte, så lär de sig ett förhållningssätt som de har med sig ut i livet.

LO BÄCKLINDER

Fakta Rookie Startups
Under fyra veckor får ?? ungdomar födda mellan 2003 och 2005 möjlighet att starta företag och testa en affärsidé och samtidigt få stöd och hjälp av andra unga entreprenörer.
Deltagarna får ett startbidrag på 2 500 kronor.
Företaget grundades i Uppsala 2008 av Alexander Werdi och Fredrik Hjorth, då 19 år, som ett sätt att fokusera på ungdomars praktiska förmågor.

 

Läs också