De tar ledigt från vardagen

De tar ledigt från vardagen

Vad gör man när ekorrhjulet snurrar för fort? Jo, man hoppar av och tar båten till Västindien istället. Det är i alla fall vad familjerna Svedberg och Cardeberg Nygren från Ekerö planerar för.

– Man lever bara en gång, säger Ola Svedberg som tillsammans med frun Beatrice och sonen Noah packar båten för livets långseglats.

Vi möts nere på Södrans badstrand. Det är Naturskyddsföreningens Håll Sverige rent-dag och familjerna Svedberg och Cardeberg Nygren är nere på stranden för att plocka skräp med sina barn.

– Vi har allihop ett stort miljöintresse och planen är att vi ska fortsätta städa stränderna under hela resan, berättar Beatrice Svedberg.

Resan hon syftar på är den ett år långa seglingen till Västindien, som de båda familjerna snart ska påbörja. Först ut att kasta loss är familjen Cardeberg Nygren, bestående av Anna och Vidar med döttrarna Linn, 8 och Emelie, 2, som direkt efter skolavslutningen i juni lämnar Ekerö med sin katamaran S/Y Nenya. Några veckor senare kommer Beatrice och Ola Svedberg och sonen Noah, 10, med sin 12 meter långa segelyacht S/Y Mayol. Med på delar av resan kommer också Olas vuxna barn Måns, 20, och Thea, 22, att vara. Båda familjerna har siktet inställt på Saint Lucia i Karibien.

Familjerna lärde känna varandra på Oceanseglarklubben, en förening för dem som drömmer om, planerar för eller redan har gjort en långsegling.

– Eftersom 80 till 90 procent av alla medlemmar är betydligt äldre än vi så la vi genast märke till varandra, säger Beatrice och berättar om glädjen när det sedan visade sig att båda familjerna bor på Ekerö och planerade att göra sina resor vid ungefär samma tidpunkt.

Drömmen om en långresa hade funnits med de både familjerna länge. Faktum var att samtalsämnet dök upp redan på första daten för både Anna och Vidar samt Beatrice och Ola. Men att den blev av just nu, i alla fall för Ola och Beatrice, var mest en slump. Gång efter annan hade de skjutit fram drömmen, men ett samtal en kväll när Beatrice just återhämtat sig från utbrändhet samtidigt som flera av Olas gamla vänner gått bort i cancer, fick dem att inse att det inte fanns något att vänta på.

– Vi fick oss en tankeställare.

Anna och Vidar bestämde sig när de köpt sin katamaran och seglat hem henne från Norge. Det perfekta läget kom när de blev föräldrar för andra gången.

– Vi ser det som ett tillfälle att komma ifrån ekorrhjulen och få tillbringa mer tid med familjen, berättar Vidar.

Han kommer ta ut föräldradagar för yngsta dottern medan de andra har tagit tjänstledigt från sina jobb

– Det var nära att jag inte fick tjänstledigt, men jag var beredd att säga upp mig. Man lever bara en gång, konstaterar Ola med en axelryckning och ett brett leende.

Familjerna har också fått begära upphörande av skolplikten för sina barn, vilket betyder att de själva får ta ansvar för att bedriva undervisningen ombord. De har köpt hem alla skolböcker och rektorer och lärare har delat med sig av planeringen för det kommande året.

Både Linn, 8, och Noah, 10, tycker att resan ska bli spännande. Att bara få vara med familjen och se spännande djur i vattnet, är några av de saker Noah ser fram emot.

– Jag längtar mest efter att få simma med delfiner, säger Linn.

Men föräldrarna är noga med att barnen ska få med sig mer av resan än bara ett glassigt båtliv i Västindien. Och det är här skräpplockningen kommer in i bilden.

– Planen är att vi ska plocka skräp längst med stränderna dit vi kommer. Vi vill göra skillnad och kommer dokumentera och titta på olikheterna mellan olika länder, berättar Beatrice och Noah nickar entusiastiskt.

Hur rutten ska gå har de haft klart för sig länge. De kommer att segla via Kielkanalen till Nordsjön längst med kusten förbi Holland, Belgien och Frankrike. Genom engelska kanalen går färden till Portugal förbi Madeira och med mål Kanarieöarna där startskottet för ARC, Atlantic Rally for Cruises, går och runt 200 båtar korsar Atlanten med målet Saint Lucia.

– Den 21 november är det enda datumet vi har att passa, då går starten från Las Palmas. Det känns så skönt att det är vårt enda måste på hela resan, säger Vidar och förklarar att planen annars är att ta dagen som den kommer och bara lyssna in familjens mående och vädret.

De har planerat noga, förberett för alla eventualiteter och gått kurs i livflotteövning med barnen. Säkerheten är a och o och går som ett mantra för dem alla.

– Det kommer att vara så säkert det bara kan bli. Som det känns är risken större att bli påkörd på gatan hemma än att segla till Västindien, säger Ola och låter lugn som en filbunke på rösten.

Och det märks att de inte oroar sig särskilt mycket alls, någon av dem. Inte för att det kan bli långtråkigt. Inte heller för att det kan bli svårt att hålla sams på den lilla ytan. Inställningen är att det mesta går att förebygga genom att sova och äta ordentligt.

– Historiskt sett har vår relation stärkts av att vi haft gemensamma projekt, så jag tror på det nu också, säger Beatrice. Ola håller med och fyller i:

– Det finns en skröna i långseglarkretsar som säger att har man klarat sig till Kalmar så kommer man klara hela vägen till Karibien, så det är bara att satsa allt på att hålla sams till Kalmar, säger han och skrattar.

Via mobil- och satelittelefoner kommer familjerna ha kontakt med varandra. De kommer även kunna följa varandras båtar via tracking. Planen är att stanna upp lite här och där och umgås när det passar. Kliva i land, njuta av små pittoreska kuststäder, komma nära det lokala.

Nära och kära kommer de hålla uppdaterade genom sociala medier. Att lämna släkt och vänner för så lång tid, är det enda mörka molnet på deras himmel just nu.

– Det är en sorg. Särskilt som corona gjort att vi inte kunnat träffas som vanligt under det år som gått, poängterar Beatrice.

Hur mycket corona kommer att påverka resan annars vet de i dagsläget inte. Ola och Beatrice ska försöka invänta två doser vaccin innan de åker för att underlätta så mycket som möjligt. Att det ändå kan bli problem är de medvetna om. Men samtidigt som corona kan komma att ställa till det, har pandemin också gjort att de är mer ödmjuka. Inför resan och livet i stort. De har insett att de helt enkelt kommer få ta mycket som det kommer.

– Det är ingen idé att förvänta sig något. Det vi inte upplever den här gången får vi kanske möjlighet att uppleva en annan gång, säger Anna.

De hoppas att deras resor ska inspirera andra att följa sina drömmar och inte skjuta saker framför sig. Men det finns en liten oro hos Beatrice för att det istället ska sticka i ögonen på folk. Hon är medveten om att inte alla är lika lyckligt lottade som de själva, men samtidigt tror hon och de andra att många med lite planering skulle kunna göra samma sak.

– Det behöver inte bli så mycket dyrare än att åka på ett par all inclusive-resor, säger hon och förklarar att de sparat länge för att kunna genomföra resan, men också att de får intäkter genom att till exempel hyra ut sitt hus och sälja bilarna. Hon har också sålt gamla leksaker och prylar i de lokala köp- och säljgrupperna på Facebook för 38 000 kronor.

– Det räcker länge eftersom levnadskostnaderna är mycket lägre när man bara är på en båt, säger hon.

I höst hoppas Mälaröarnas nyheter kunna göra ett uppföljande reportage om familjerna Svedberg och Cardeberg Nygren.

HELEN BJURBERG

Läs också