Deltid idealet för ”dagens kvinna”

Husmoders-föreningarna förekommer ofta i MN:s tidningar för 50 år sedan. Hösten 1970 kan man läsa om jubilerande Ekeröhusmördrar och om hur hemarbetet värderas.

Ekeröhusmödrarna firar 35-årsjubileum 1970 och inleder hösten med ateljébesök i konstnären Olle Nordbergs ateljé på Munsö och därefter med en festsupé på Stockholms segelsällskaps restaurang på Rastaholme. Hedersgäster är föreningens tidigare ordförande Anna Haglund och Karin Stenberg som berättar om minnen från svunna tider.

En grupp husmödrar besöker också Vasateatern och ser ”den trevliga komedien 40 karat” med Maj-Britt Nilsson i huvudrollen.

Senare under hösten planeras även ett program med representanter från Grönsaksfrämjandet, där husmödrarna från Mälaröarna får tips om tillagning av frukt och grönsaker.

1970 finns också ”Husmorsfilmer”. I en annons där skådespelerskan Birgitta Andersson är på bild, erbjuds dessa på biograf Fontänen i Vällingby till fri entré. Det blir färg- och vidfilm och även lotterier.

Husmorsfilmer var en form av reklamfilmer blandade med underhållning, som visades på vardagseftermiddagarna på från 1950-talets början till mitten av 1970-talet.

De tidiga filmerna hade en mästrande ton för att få husmödrarna att handla på ett för företagen effektivt sätt, det vill säga i snabbköp och planerad storhandling. Senare blev filmerna glättigare och gick mot livsstilsprogram som koncentrerade sig på enskilda produkter. (Källor: Wikipedia, Nationalencyklopedins nätupplaga, Svensk filmdatabas, reds.anm.)

På ett annat husmorsförenings möte diskuteras hur hemarbetet värderas. En sketch framförs av fruarna Kerstin Marking och Barbro Modén, respektive hemmafru och yrkeskvinna. ”Efteråt följde en livlig diskussion. Flera talare framhöll att den trygghetskänsla som barnen erfar genom att finna modern hemma när de kommer från skolan, är av stort värde. Å andra sidan framhölls vikten av den stimulans ett yrkesarbete kan ge kvinnan. Deltidsarbete rekommenderades som en bra kompromisslösning.”

EWA LINNROS

Läs också