Dennis fixade julen för många öbor

Det började med att Dennis Schulz i Ekerö sommarstad ville göra en välgörande insats i juletid och skrev ett inlägg på sociala medier. På kort tid växte initiativet till att engagera mälaröbor och företagare som tillsammans såg till att ett 30-tal familjer i kommunen fick både mat och julklappar hemlevererade.

– I höstas fick jag en hel del mat över vid ett tillfälle och lade då ut en fråga på Facebook för att se om någon var i behov av mat. Det var jättemånga som hörde av sig och den gången räckte maten inte till. Men jag kontaktade alla och berättade att jag tänkte göra något liknande till jul, berättar Dennis Schulz, som är van vid att försöka göra det lilla extra för andra. Tidigare har han vid flera tillfällen samlat ihop fiskerelaterade saker och skänkt till barn i behövande familjer.

I december bestämde sig Dennis för att ta hjälp av sina söner, Milton 7 år och Manuel 8 år, för att laga ett antal matlådor som han skulle dela ut till familjer eller personer på Mälaröarna som har det kämpigt ekonomiskt. Han gjorde ett inlägg i en samverkangrupp på Facebook och fick en respons som han inte hade väntat sig.

– Det var mängder med mälaröbor som hörde av sig och ville bidra på olika sätt. Många har swishat pengar, jag har fått en frys så att jag kan frysa in matlådorna och en kvinna har lagat glutenfria och vegetariska matlådor. Andra personer har bakat och en person har skänkt en massa inslagna julklappar som jag kan fördela, säger Dennis.

Han berättar också att flera lokala näringsidkare har hjälpt till med allt från matlådor i plast och läsk till kassar och leksaker som blir till julklappar. En konferens

anläggning skänker även all sin överblivna mat och godis. Under veckan innan utdelningen var Dennis och sönernas vardagsrum helt överfyllt av allt som skulle paketeras om för att delas ut till de som hört av sig. Men en vecka innan jul hjälptes de tre killarna åt med att fördela allt som kommit in.

Söndagen den 19 december packade de sedan bilen och for Mälaröarna runt för att leverera alla gåvorna. Ett 30-tal stopp blev det. De flesta som Dennis fått kontakt med är barnfamiljer, men även äldre personer och ensamstående har hört av sig och velat ha lite extra julglädje. Kyrkan har tipsat om en del behövande och andra har fått kontakt via någon bekant som läst inlägget på Facebook. Ingen har behövt förklara sig och Dennis har inte ställt några frågor.

– Det viktiga är att de som behöver lite extra hjälp får det. För inte länge sedan brann vårt hus ner och då var det jag som fick jättemycket hjälp från andra mälaröbor. Jag tycker att det är helt fantastiskt hur människor här ute bryr sig om varandra och det ger mig otroligt mycket själv att hjälpa till, säger han.

LO BÄCKLINDER

Läs också