Deras julbelysning gav 23 000 till välgörenhet

Deras julbelysning gav 23 000 till välgörenhet

Lagom till tjugondag Knut släcker Anders och Kristina Rudholm på Harvägen på Ekerö ner sina 20 000 lampor på huset. I samma veva kan de konstatera att deras uppmaning till dem som kommit förbi och glatts åt ljusprakten, har genererat mer än 23 000 kronor till Barncancerfonden och World Childhood Foundation.

– Jag är jätteimponerad över att vi har fått ihop så här mycket pengar, det trodde jag aldrig, konstaterar Anders Rudholm.

De 23 000 kronorna har kommit in efter att Anders och Christina satte upp en uppmaning utanför huset, om att de som kom förbi för att titta kunde swisha ett bidrag till någon av de båda organisationerna som tack för titten.

– Vi tände belysningen den första advent, men då hade vi hållit på på helgerna sedan i oktober med att sätta upp lampor. Det blev ändå stressigt på slutet, med att få upp alla och vi önskade att vi hade börjat tidigare, säger Anders, som trots tolv års återkommande satsningar på lite extra ljusutsmyckningar i trädgården, inser varje år att det tar längre tid än vad han och Christina hade trott, att hänga upp dem.

Det som började med ljusslingor runt huset i liten skala, har med åren växt till att innefatta uppskattningsvis 20 000 smålampor fördelade på mängder av slingor. Ett stort antal djur och andra figurer finns också utplacerade på tomten.

– Vi får bara positiva reaktioner förutom någon enstaka person som tycker att det ser rörigt ut och det kan jag ju inte säga emot, skrattar Anders.

Under perioden som lamporna lyser kommer en strid ström av besökare förbi, både till fots och med bil. Vid tiotiden på kvällen släcker Anders och Christina ljusen och den sammanlagda extra elförbrukningen blir bara några hundralappar extra per år, då alla slingor består av led-lampor.

Till nästa år lovar Anders några extra spektakulära belysningar som han och Christina sparat lite på.

LO BÄCKLINDER

Läs också