”Det är insidan som ska synas på utsidan”

Hur hittar man sin egen klädstil? En som vet är helgöbon Hedvig Andér. Hon är modedesigner, stylist och för många bekant från SVT:s program Go’kväll där hon medverkar i programpunkten ”Gör om mig”.

Hedvig Andér utbildade sig från början till kostymtecknare för film och teater på 80-talet. Hon var bland annat kostymchef på Dramaten under många år. När hon slutade där fick hon en förfrågan från SVT om hon ville hoppa in i programmet Go’kväll som stylist.

– Nej, tänkte jag, jag vill inte jobba med mode. Jag tyckte det var roligare att arbeta med scenkläder. Men man ska aldrig säga nej så jag testade och det visade sig att det var ju faktiskt jättekul, berättar Hedvig.

Nu har hon varit med i drygt 15 år och skillnaden mellan teaterkostymer och att jobba med ”vanliga” människors kläder ser hon inte som så stor.

– Vi spelar ju egentligen teater allihopa, konstaterar Hedvig.

Jobbet på TV gav henne också en ny gren på hennes karriär som både stylist och modedesigner. Idag driver hon bland annat klädmärket Hedvig Stockholm tillsammans med sin kollega Maria Ahnström. Den första kollektionen lanserades våren 2012.

– I samma veva som jag började jobba på TV blev det lite mer legitimt att bry sig om vad man hade på sig. Det var ju en tid när vi inte fick tänka så mycket på det, man skickade sin chef på retorikkurs men sedan vad man hade på sig var inte så viktigt. Men nu har allt sådant blivit viktigt. Vi talar ett språk med våra kläder brukar jag säga, kläderna är det första man ser innan man börjar tala.

Att hitta ”rätt” kläder är inte en självklarhet för alla, men här har Hedvig tre grundläggande saker man ska tänka på.

– Det är passformen, att det sitter bra på kroppen. Man ska hitta en färgskala som man klär i och så ska man hitta en stil som signalerar vem man är. Det är insidan som ska synas på utsidan, förklarar Hedvig.

Men just detta med att hitta sin egen stil är kanske oftast det som är svårast.

– Jag brukar säga att man ska börja med att hitta en förebild.

Man kan titta på hur andra gör och framförallt tänka ”hur vill jag inte se ut?” Man måste ge det lite tid, men man behöver inte komplicera det heller, säger Hedvig och relaterar till att många har för mycket kläder i garderoben.

– Man köper och köper och köper, sedan har man ändå ingenting att ta på sig. När man köper reakläder kanske man tänker att det inte är så noga, men det är jättenoga. Det räcker kanske att ha tio plagg i garderoben, säger Hedvig och fortsätter:

– Jag brukar jämföra det här med att laga mat. Ju mer man lagar, desto mer kan man skapa egna recept. Ju mer man övar på att klä sig, desto mer kan man skapa egna kombinationer. Men man blandar inte alla kryddor i maten samtidigt för det blir inte så gott. Det är samma sak med kläder, less is more.

Hur yrkesskadad är du när du är ute bland folk?

– Jag är helt klart yrkesskadad, men jag tycker också att det är jätteroligt att lära sig. Jag blir inspirerad av människor i vardagen.

Kan du hålla dig från att gå fram och ge små tips till människor?

– Ja, det gör jag aldrig. Det är snarare om någon frågar mig, då kan jag ge ett råd.

Händer det att folk kommer fram till dig och ber om råd när du är i en klädaffär?

– Det är mer att jag blir igenkänd och någon enstaka gång får jag en fråga. En gång skulle en kvinna köpa en baddräkt och ville ha goda råd. Men då kände jag att det var lite svårt, säger Hedvig.


Hon har också skrivit boken ”Hitta din stil med Hedvig”. Boken är dessvärre slutsåld på förlaget, men den finns på biblioteken för den som vill få lite tips på vägen.

Vilka trender gäller nu inför våren?

– Det är tack och lov ganska mycket färg. Sedan finns det två vägar att gå. Det ena är klassisk strikt stil och jag tror att det har lite med vår tid att göra, det ska inte vara slit och släng. Men det är också ganska fritt därför att vi har så mycket influenser från utlandet  och från vintage. Jag tycker inte att man behöver vara slav under trenderna utan man kan vara lite fri och ha kul med kläder.

EWA LINNROS

Läs också