Det mesta går i cirklar…

Kaggeholms slott och skolan precis intill, möjligheten till bassängbad och några favoriträtter är alla exempel på sådant som dyker upp gång på gång i Mälaröarnas nyheter om man tittar tillbaka i arkiven.

Om man jobbar tillräckligt länge på en lokaltidning så kommer det mesta tillbaka, men ofta i en ny tappning. Så är fallet med Kaggeholm till exempel. I detta nummer av Mälaröarnas nyheter skriver vi på nyhetsplats om vad de nyligen tillträdda ägarna tänker sig att göra med alla byggnader och den historiska plats de ligger på. När man strax därefter bläddrar i vårt tidningsarkiv för att se vad som hände för 50 år sedan, kan man läsa om att tidigare ägarna Pingströrelsen före exakt ett halvsekel sedan planerade en omfattande ombyggnad av Kaggeholmsskolan.

”För närvarande är skolan trångbodd intill olidligt och vi ser med verklig glädje fram mot den dag om några veckor, när vi kan få flytta in i de nya lokalerna. I nybyggnaden, som omfattar 300 kvadratmeter får vi tre mindre lärosalar och flera arbetsrum för lärarna”, berättade dåvarande rektor Åke Boberg. Han beskrev också hur det referensbibliotek om 4 500 band, som dittills förvarats i en av slottssalarna också nu kunde flyttas över till en nybyggd bibliotekslokal. Men inte nog med den redan uppförda byggnaden som kostat 250 000 kronor, Pingströrelsen planerar dessutom att inom de kommande fem åren bygga såväl nya gymnastiklokaler och samlingssalar, som nya lärar- och elevbostäder. Även ekonomibyggnaderna planeras att byggas om och allt som allt beräknas arbetena att kosta nära en och en halv miljon kronor. Man räknar med att statliga medel ska bekosta 70 procent av kostnaderna och resten kommer man församlingsmedlemmarna om bidrag till. ”Rektor Boberg och skolstiftelsen är övertygade om att de pengar som behövs verkligen kommer in. Döparförsamlingarna satsar alltid villigt och glatt på ändamål som ligger dem varmt och hjärtat. Och Kaggeholmsskolan är ett av samfundets käraste offerobjekt.”

En annan sak som har omskrivits i tidningen gång på gång under många år, är diskussionen kring huruvida det ska erbjudas möjlighet till att bada i bassäng på Mälaröarna. Inför valet 2018 lovar den styrande alliansen att bygga ett badhus, men redan för precis 50 år sedan undersöktes möjligheten till att bygga en tempererad bassäng i Törnby. Förslaget kommer ur en utredning som gjorts på uppdrag av Färingsö kommun och som alternativ plats föreslås i anslutning till Svanhagens idrottsplats, för att man ska kunna samordna parkering, omklädningsrum, servering och bastu till exempel.

Även många maträtter tenderar att komma igen gång på gång, år efter år. Och inte särskilt överraskande kan man konstatera att kommunens skolmatsedlar för 50 år sedan innehöll både korv stroganoff, flera olika soppor och köttfärssås. Även under början av maj 2018 erbjuds alla dessa tre rätter till kommunens skolelever.

LO BÄCKLINDER

Läs också