Digital högläsning på Ekgården

Under det senaste året har det varit stora begränsningar när det gäller möjligheten till fritidsaktiviteter på kommunens äldreboenden, men med god vilja och tekniska lösningar går det mesta att lösa. På Ekgården har till exempel de digitala högläsningarna blivit ett uppskattat inslag för de boende på avdelningen Ängsgården.

Det är en av årets första soliga dagar och på i Ekgårdens trädgård har aktivitetssamordnaren dukat upp till vårens första kafferep med rutig duk och koppar på fat. För första gången sedan pandemin började träffar de boende på avdelningen Ängsgården volontären Joakim Bergman. Han har kommit att bli ett återkommande sällskap för dem.

– Sedan 2016 har jag anordnat bingospel för de boende en gång i veckan i samlingssalen, men när coronapandemin gjorde det omöjligt för mig att komma på besök, kom jag på att man skulle kunna ha digital högläsning i samråd med enhetschef Elenor Witick. Jag har tiggt till mig en mobiletelefon och lånat en bluetooth-högtalare av goda vänner, för att kunna få det att fungera, berättar han.

Sitt återkommande volontärarbete gör han som en del i sitt engagemang i den romersk-katolskt knutna Malteserorden, där viljan att hjälpa äldre, sjuka eller andra behövande är central. Så i samarbete med personalen på äldreboendet har han varje lördag under hela året kopplat upp sig digitalt med Ängsgården och läst högt ur olika böcker.

– Jag tycker att Hunden av Kerstin Ekman, var bäst. Den har jag läst tidigare och det var jag som tipsade om den, säger Ville Jacobson.

Han får medhåll kring sitt bokval av flera av de andra deltagarna, som också tycker att högläsningen har varit ett fint avbrott i dagarna.

– Den var verkligen fantastiskt bra, vilket språk, säger Clary Hägg.

Joakim Bergman berättar att han även läst Mödrar och söner av Per-Anders Fogelström, 100-åringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson, Farmor i sjunde himlen av Benjamin Jacobsen samt flera andra böcker under året.

– Jag hoppas på att jag ska kunna hitta en annan person som kan ta över högläsningarna när jag så småningom kan återgå till att hålla i bingospelet i samlingssalen igen, säger Joakim Bergman.
Carin Henriksson som är aktivitetssamordnare på Ekgården konstaterar hur betydelsefull högläsningen har varit för de boende under det senaste året, även om man erbjudit fritidsaktiviteter på enheterna i begränsad omfattning, som exempelvis sittande lättgympa.

LO BÄCKLINDER

Läs också