Diken fulla med smörja

Diken fulla med smörja

Under hösten 1969 rapporterar Mälaröarnas nyheter om en sommar med dåliga skördar och om sammanslagningen av de två kommunerna Färingsö och Ekerö. Men det finns även utrymme för andra nyheter, däribland de om ett utryckningsrekord och ett gäng ”käcka” dikesrensare.

De första tio månader under 1969 sätts ett dystert rekord på Mälaröarna, då borgarbrandkåren bara i Ekerö kommun gör 65 utryckningar för att släcka bränder. Året dessförinnan var motsvarande antal 40 stycken. I en lång artikel berättas om en trädgårdsmästare i Bryggaområdet som eldar halm för att fördriva nattfrosten, en plastdocka som oförklarligt hittas i en elektrisk ugn på Villavägen och en läckande oljepanna på bussgaraget i Tappström och hur alla dessa händelser generar utryckning av brandförsvaret.

Dessutom eldar en potatisplockare från Stockholm upp en vedbod på Husby gård, Munsö, när han ska bränna torr potatisblast invid en husvägg, en splitter ny skördetröska börjar också brinna på Stavsunds gård när det blir varmgång i motorn och en allvarlig båtbrand uppstår när en båtägare håller på att reparera sitt ”flytetyg”. Båtens bränsletank med 300 liter brännolja antänds och brandkåren får ro ut till båten med skumsläckare och lyckas till slut att bemästra lågorna, men båten blir mycket illa åtgången.

En annan dramatisk brand gör att ett värde på 150 000 kronor (nära 1 300 000 kronor i 2019 års värde, enligt SCB:s prisomräknare) går upp i rök. Det är plastbåtsvarvet Tidlösa i Jungfrusund som får en storbrand i sina lokaler. Det hela startar i plast- och kemikalierummen och gissningsvis är det statisk elektricitet eller överslag i det elektriska systemet som orsakar det explosionsartade förloppet som ödelägger hela byggnaden.

På Färingsö rensar ett gång ”käcka ungdomar” dikesrenarna från allsköns bråte. De tre Kungsbergaflickorna Ann Margret Rogby, Anne-Marie Turesson och Margareta Svensson är initiativtagare till renhållningskampanjen som genomförs av ett tjugotal ungdomar från samma ort. Efter att ha konstaterat att dikesrenarna utmed de större Färentunavägarna var kantade av tomglas, ölburkar, cigarettpaket och annat skräp, till stor del utkastade genom bilfönster, organiserade de storstädningen, med benäget bistånd från myndighetshåll: ”Hälsovårdsnämnden höll med säckar och bestod också ett traktorsläp på vilket smörjan så småningom forslades bort.”

LO BÄCKLINDER

L??s ocks??