Dubbelseger för Linus

Dubbelseger för Linus

I början av oktober tog 16- årige Linus Ahlström från Skå hem två racingsegrar under Ginetta GT5 Challenge på Mantorp Park i Östergötland. Nu siktar han ännu högre och drömmer om en ännu vassare bil.

Första helgen i oktober var det dags för de två avslutande racen i Ginetta GT5 Challenge på Mantorp Park. Inför avslutningshelgen var den rutinerade Hampus Rydman redan klar mästare i serien för andra året i rad, då han vunnit samtliga race utom ett under säsongen. Det var dock ovisst in i det sista vilka som skulle ta de andra placeringarna, vilket bäddade för två spännande race.

– Linus låg inför helgen på en femte plats i serien, men hade chansen att nå en pallplats, vilket han också lyckades med då han var den som plockade hem klart flest poäng från de båda racen, berättar Linus mamma Ann Björnvad.

I det första racet tog han tidigt andraplatsen efter Hampus Rydman, men då Hampus efter drygt halva loppet snurrade av banan, kunde Linus köra in och ta sin första seger i tävlingen.

Det återstod nu bara 5 poäng för Linus att ta in för att nå en tredje plats i serien. I dagens andra race startade Linus från fjärde startrutan, men tog sig snabbt upp till en andra plats, återigen bakom Hampus Rydman. Den här gången blev det dock en intensiv kamp mellan de två, som snabbt drog i väg från resten av startfältet. Efter ungefär halva loppet tog sig Linus förbi Hampus och efter några försök från Hampus att ta sig förbi igen utan att lyckas, var den andra segern för dagen ett faktum. I mål skiljde det endast 0,3 sekunder mellan dem. Tredje platsen togs av Daniel Andersson.

De två avslutande segrarna räckte för att nå tredje platsen i serien och dessutom en andra plats i Junior–RM, vilket avslutar en framgångsrik säsong för Linus Ahlström. Nu inleds en vintersäsong med fys- och simulatorträning och jobbet med att hitta sponsorer för ett eventuellt klassbyte till GT4 nästa säsong.

– I början av november var vi tillsammans med Linus på ”Motorsport Days” på anrika F1-banan Silverstone norr om London, vilket är en mässa och utställning som är tänkt för nätverkande och planering inför nästa säsong. Där fick Linus möjlighet att testköra en Ginetta G55 GT4, vilket är en bil med cirka 380 hästkrafter och en toppfart på cirka 240 kilometer i timmen. Han fick bland annat träffa representanter från Ginetta i England för att diskutera framtida möjligheter. Det var en spännande helg som absolut gav mersmak kring att få ihop en budget och tävla i G55:an, i första hand i GT4 Scandinavia nästa säsong en serie som bland annat Prins Carl-Philip tävlade i under 2018, säger Ann Björnvad.

Läs också