”Duktiga ledarinnor”

Brandförsvarsstatistik och några riktigt duktiga ”ledarinnor” får framträdande platser i Mälaröarnas nyheter för 50 år sedan. ”Shoppingtaxi för pensionärer” är en annan nyhet som diskuteras.

En bit in på det nya året är förra årets årsbokslut ofta klara, det gäller då som nu. När brandkårerna på Ekerö och Färingsö gör bokslut för 1968 kan de konstatera att tillsammans har de gjort 62 utryckningar under tidsperioden. ”Dessbättre föranleddes bara sju av fastighetsbränder. I övrigt for man ut för att släcka skogs- och gräsbränder, spola vägar rena från oljeutsläpp och uträtta andra, mer eller mindre banala servicetjänster.”

Per-Åke Sandberg, brandchef och handelsträdgårdsmästare på Ekerö, berättar att årets svåraste brand ägt rum på Fågelön. Där härjades ett båtvarv, ett tiotal nytillverkade ”farkoster” och 60 000 kvadratmeter skogs- och ängsmark avbrändes. Han berättar också att falsklarmen på Mälaröarna var många under året, bland annat beroende på att Drottningholmsteaterns rökdetektor är mycket känslig och ibland reagerar på vanlig tobaksrök.

Men tiderna förändras på många sätt. I Södertörns brandförsvars årsredovisning för 2018 kan man läsa att utryckningssiffrorna har ökat avsevärt sedan 1968. För brandförsvaret på Ekerö var siffrorna för årets insatser drygt 400 stycken.

Till skillnad från 2018 var dock vintern troligtvis snötyngd 1968. Bland annat med tanke på att barnskidsskolan på Munsö avslutas precis i början av april, i vad som på bilden ser ut att vara ett rejält snötäcke. Idrottsplatsen på Munsö har under vintern varit ”ski-center” för ett femtiotal barn i åldrarna 5 till 7 år, som energiskt har knogat i sammanlagt tio timmar med att lära sig åka skidor. ”Ledare för barnskidskolan har Gunnel Moström varit, och som ”disciplinmamma” har May Ahlund hjälpt till att hålla ordning på de små krabaterna. Båda ledarinnorna kommer från välkända idrottsfamiljer och har helt haft elevernas gehör, så det där med disciplin behöver man inte ta så allvarligt i det här fallet” kan man läsa.

Efter genomfört examensprov, som alla klarade av, grillades det korv, innan det blev dags ”för de blivande skidstjärnorna att stiga fram och hämta sina diplom, bocka och niga och tycka att det egentligen var ganska trist att det roliga var slut.”

I en artikel om Adelsö Röda korskrets årsmöte berättas att föreningen ska utreda möjligheten att erbjuda ”shoppingtaxi” för öns pensionärer. Många äldre Adelsöbor börjar tycka att ”omstigningen från blåbussarna till tunnelbanan vid Brommaplan, är besvärlig och mödosam” när de åker till stan för att handla. Därför funderar man på att göra gemensamma turer med taxi och ledsagare från föreningen till Vällingby centrum, ”där man ju i stort sett kan handla lika bra som i innerstaden”.

LO BÄCKLINDER

Läs också