Dygnet då Maskbacken blev Mount Everest

Under drygt ett dygn tog sig tre Ekerögrabbar upp och ned för Ekebyhovsbacken för att komma upp i samma höjdmeter som motsvarar Mount Everest. En burk med kaffebönor som flyttades från toppen och ned höll räkningen och utmaningen tog dem lite mer än ett dygn. 

Det var efter att de sprungit Tjurruset tillsammans i början av hösten som Jonas Magnusson, Fredrik Kron och Zachary Joy bestämde sig för att göra en ny utmaning tillsammans. Det skulle vara något som de inte gjort tidigare, något som skulle få dem att tänja på gränserna samt ge den där kicken som de gillar.

– Jag vet inte vem av oss som kläckte idén men eftersom vi alla har koppling till Ekerö så ville göra något här. Vi har också en liten tanke om att någon gång bestiga ett berg och när vi räknade på hur många gånger som vi skulle behöva ta oss upp för Ekebyhovsbacken för att få samma höjdmeter som för Mount Everest så blev det den utmaningen vi valde, berättar Jonas Magnusson.

Mount Everest är 8 848 meter och Ekebyhovsbacken är 84 meter. Så lite mer än 105 gånger tog de sig upp. Och ned. 

– Vi började tidigt i lördags morse och höll på tills i söndags morse. Vi hade preppat med lite tilltugg och dryck i backen men hade också fint stöd av familj och vänner som kom förbi med mat och såg till att vi hade det bra. Några gick också några rundor med oss för att hålla oss sällskap

Knän och ben tar mycket stryk vid så mycket backträning men det som var den största utmaningen var sömnen

– Vi somnade både stående och liggande i backen och när jag plötsligt började hallucinera så kände jag att det var dags att sova en lite längre stund. Så jag sov 45 minuter på en parkbänk medan de andra fortsatte, berättar Jonas Magnusson.

För att hålla räkningen placerades en burk med 105 kaffebönor i toppen av backen. Och vid varje lyckad uppstigning togs en böna med ner. Och så där höll de på.

Utmaningar är inte något nytt för dessa killar. De har tillsammans eller var och en för sig sprungit både Vasaloppet och dubbel-Marathon. Vad är det då som driver dem att göra det?

– Drivkraften är att utmana sig själv och göra något som man inte gjort tidigare. Det gör att man utforskar och tänjer på gränser och pressar sig. Det i sin tur gör att det ”vanliga” livet ter sig lättare

Bedriften under dygnet i Ekebyhovsbacken resulterade i 105 000 steg och sju mil. 

Nästa utmaning? Ja, den är redan bestämd 

– Det bli en löputmaning som blir mest klatschig när man uttalar den på engelska, säger Jonas och skrattar – ”4 miles every 4 hour for 48 hours”

MARIA FORSLUND

Läs också