Edsman i landslaget

Tilda Edsman från Ekerö har blivit uttagen i U16-landslaget i ishockey.

När Svenska olympiska kommittén och Svenska ishockeyförbundet presenterade truppen som ska representera Sverige i europeiska ungdoms-

olympiska vinterfestivalen (EYOF) i Spittal, Österrike var 15-åriga Tilda Edsman från Ekerö en av de uttagna. Tilda Edsman började spela ishockey som åttaåring i Ekerö IK (senare Mälarö hockey) och spelar sedan i höstas med AIK. 2022 var hon med och tog guld med Stockholm i TV-pucken och 2021 blev det ett brons. 

De svenska U16-landslaget möter Tjeckien, Italien och Tyskland i gruppspelet, som just nu pågår. Tilda Edsman var innan avresan förväntansfull inför turneringen och att spela med landslaget.

– Det känns väldigt kul! Det ska bli kul att få spela internationellt för första gången och möta tjejer på hög nivå i samma ålder. En rolig utmaning jag tror jag kommer lära mig mycket ifrån, säger hon.

Hon tror även att Sverige har goda chanser att gå långt i turneringen.

– Jag tror att vi har bra chanser, vi har ett bra lag med många duktiga tjejer med olika egenskaper som alla har stor vilja och vill samma sak, att vinna guld. Sedan tror jag att det kommer bli tufft men jag tror vi har goda chanser, säger Tilda Edsman.

För Tilda Edsman blir det en barndomsdröm som går i uppfyllelse att dra på sig landslagströjan.

– Det kommer att kännas nervöst, man har ju ingen aning om hur bra de andra länderna är. Man vill ju även själv prestera och verkligen visa vad man går för. Detta är ju något man tränat och slitit för en lång tid, men kommer självklart också vara glad och stolt att få spela för Sverige. Det är ju lite av en barndomsdröm som går i uppfyllelse. Det kommer kännas stort att stå i tre kronor tröjan, avslutar hon.

johan älgekrans

Läs också