Ekebyhovs slott firar stort

Med både 40- och 400-årsjubileum firas storslaget på Ekebyhovs slott i början av september. Under en vecka görs en tidsresa med festliga aktiviteter för alla.  

I år är ett stort jubileumsår för Ekebyhovs slott. Det är 400 år sedan Claes Horn lät uppföra stenslottet på Ekebyhov och också 40 år sedan Ekerö kommun och föreningslivet startade upp verksamhet på slottet. I september firas det storslaget under en hel vecka med ett 40 och 400-årsjubileum!

– Det kommer att bli riktigt festligt med aktiviteter för alla. Vi gör en tidsresa från 1623 fram till idag i samarbete med Ekebyhovs slotts intresseförening och Ekebyhovs slotts vänförening, säger Agneta Asp, enhetschef Ekebyhovs slott.

 Med sin långa innehållsrika historik är slottet som ett enda lapptäcke från 1600-talet till nu, med alltifrån intakta takmålningar från 1600-talet till julkalendrar från nya tv-produktioner.

– Slottet har en väldigt spännande och innehållsrik historia. Det är mycket som hänt genom åren och vi vill genom detta jubileum lyfta kunskapen om historiken och det kulturhistoriska värdet.

Slottets historia börjar med att Claes Horn slog ihop gårdarna Ekeby och Hovgården till Ekebyhovs säteri för över 400 år sedan. Slottet såldes vidare till fältmarskalken Carl-Gustaf Wrangel. Han var bland annat överbefälhavare för de svenska arméerna under 30-åriga kriget och tog med sig europeiska krigsbyten, däribland sandstensspisen i Wrangelska salen, sägs det. Det var han som lät bygga det nuvarande träslottet.

– Det finns också intakta takmålningar i Wrangelska salen från hans tid, så även de ståtliga kastanjerna framför slottet, berättar Agneta Asp.

På 1700-talet tog släkten Lovesin över slottet. Det var pestens tid och 16 personer på slottet dog i sjukdomen. Under senare delen av 1700-talet försvann plötsligt Claes Horns stenslott från kartorna.

– Troligen var det tjänstebostäder i parken som förstördes i en brand. Men man vet inte säkert varför de plötsligt var borta. Det pratades om Ekebyhov där ”slottet som försvann”. Troligen förföll det eller brann ner.

Efter några olika ägarbyten tog släkten Ihre över slottet. De ägde sedan Ekebyhov i generationer tills kommunen köpte Ekebyhov 1980.

– En av släktingarna Johan Ihre var en av Sveriges främsta språkforskare under 1700-talet och genom hans arv, en stor samling böcker, inreddes ett bibliotek på slottet. Det blev ett av Sveriges främsta privatbibliotek.  Ett par av de gamla böckerna finns kvar än idag, säger Agneta Asp.

 Det var också släkten Ihre som la grunden till dagens äppelgenbank i slottsparken och som planterade bokskogen.

– I början av 1900-talet startade de en handels-

trädgård med bland annat 60 000 äppel- och päronträd. Äppelgenbanken är en rest från den plantskolan. Idag bevaras våra svenska äppelsorter i genbanken i ett samarbete mellan Ekerö kommun, Nordiska genbanken och Pomologiska sällskapet.

1980 köptes slottet av kommunen. Tre år senare, 1983 påbörjades ett unikt samarbete mellan kommun och föreningsliv, ett samarbete som fortsätter att fungera bra år efter år.

– På vardagarna driver kommunen slottet, har sina kurser och konferenser här och erbjuder lunch. På lördagar och söndagar under skolterminerna håller föreningar i kaféet och arrangerar olika program. Konstföreningen ansvarar för galleriet med alla dess utställare. Det var många turer innan kommunen tog över slottet och man visste inte hur det skulle gå att driva det tillsammans, men det blev jättebra!

Slottet erbjuder något för alla såsom luncher på vardagarna, hembakat fika på helgerna, jazzkvällar, utställningar, slottsparken, lekplatsen Lekebyhov, helgernas program, valborgsfirande, julmarknad, julbord, påskbuffé, bokskogskonsert, midsommarfirande med mera. 

– Vi har många nöjda besökare som inte bara kommer från Ekerö, utan många reser långväga. Fler och fler väljer att åka pendelbåten och ta en promenad genom bokskogen. Våra gäster är ibland överväldiga av den fina parken och miljön på slottet. Vi upplever att alla som vistas här har så stor respekt för slottet och omgivningarna och på så sätt är med och vårdar kulturmiljön.

Men det händer också saker på slottet som inte riktigt går att förklara. En del besökare och anställda har hört mystiska steg i korridorer, märkt att dörrar och fönster oförklarligt öppnas och stängs. Man har hört en kvinna som gråter, sett hur lampor tänds och släcks och frystermometrar som ändrar gradantal. När personalen övernattade på slottet och kallade in ett medium resulterade det i ett helt tv-program om slottets spöken.

– Det finns personer som inte vill vara själva på slottet på kvällen för att de känner närvaro av något. De som känner, de känner, säger Agneta Asp.

ANGELICA BERG

Läs också