Ekerö båtklubb seglar i Allsvenskan igen

Efter flera års frånvaro seglar Ekerö båtklubb återigen i allsvenskan.

Ekerö båtklubb var med under premiäråret i allsvenskan 2015, men åkte ur direkt. Efter några misslyckade kval de senaste åren lyckades klubben återigen ta steget upp i fjol. Ekerö båtklubb är nu en av 18 klubbar som kvalificerat sig för Allsvenskan kommande säsong. Där kommer klubben segla mot alla Sveriges stora klubbar som bland annat KSSS och GKSS.

– Den här typen av verksamhet är viktig för Ekerö båtklubb. Genom seglingen skapar vi mycket engagemang och det bidrar till att vi har en levande klubb som är så mycket mer än enbart en brygga där man parkerar sin båt, säger ordförande Göran Thingvall.

Tanken var att allsvenskan skulle avgöras i fyra deltävlingar med start i Skanör kommande helg, men den har nu blivit inställt på grund av pandemin. Nu ser det istället ut som allsvenskan avgörs i tre deltävlingar med start i Långedrag den 18 juni.

Teamet som kommer representera Ekerö båtklubb kommer bestå av fyra till fem personer. Den båt som seglas i allsvenskan är J/70, vilket också är den båttyp som seglats mycket med inom Ekerö båtklubb och senast i fjol arrangerade även klubben SM för J/70 på Björkfjärden.

Närmast kommer klubben formera de team som ska representera Ekerö båtklubb under året och se till att de får träningstid. Det finns bra förutsättningar då klubben bland annat genom sitt mångåriga samarbete med Jungfrusund äger två stycken J/70-båtar och det finns dessutom ett antal privata team som tränar på klubben och kan ge bra sparring.

För Svenska seglarförbundet är allsvenskan ett viktigt arrangemang. Det är arenan där Sveriges bästa seglingsklubbar möts och det gäller för klubbarna att ha bredd på sin verksamhet då teamen vid varje delregatta ska ha personer av båda könen samt ungdomar. Över en säsong ska dessutom minst tolv personer ha representerat klubben.

– Vi är särskilt stolta över att vi bland annat kommer representeras av ett antal tjejer som kom nya till klubben och började vår seglarskola för tjejer för tre år sedan. De har sedan dess deltagit i vår verksamhet och är idag de viktiga kuggar i vårt allsvenska lag, avslutar Göran Thingvall.

JOHAN ÄLGEKRANS

Läs också