Ekerö budo firar 30 år

Ekerö budo firar 30 år

Den 4 maj firade Ekerö budoklubb sitt 30-årsjubileum. Speciellt inbjuden gästtränare var Oscar Widegren, 20 år gammal, blind sedan födseln men med stor erfarenhet av tävlingsjudo.

Den 4 maj firade Ekerö budoklubb sitt 30-årsjubileum. Speciellt inbjuden gästtränare var Oscar Widegren, 20 år gammal, blind sedan födseln men med stor erfarenhet av tävlingsjudo.

Ett tjugotal vitklädda judokas, barn och vuxna blandat, värmde upp med löpning på den stora judomattan mitt på golvet i Stenhamraskolans idrottssal. Mitt på mattan stod gästtränaren Oscar Widegren, så gott som blind sedan födseln, men med nio års träning och många tävlingar under det svarta bältet.

– Sprid ut er lite. Använd hela mattan, jag hör att det är en stor lucka där borta, sa han och pekade med armen.

Som synskadad och idrottsintresserad 11-åring blev Oscar snabbt förtjust i judo för att det är en kontaktsport som inte är våldsam men som ställer stora krav på styrka, uthållighet, snabbhet och inte minst teknik. Så sent som i mars i år tog han brons i All Japanese Visual Impaired Judo Championship, hans första seniormedalj. Tidigare meriter är guld i junior-VM och ett brons i junior-EM, även det var tävlingar för synskadade.

Alla tävlingar har inte gått lika bra, men han konstaterar att om man aldrig blir kastad i judo, så lär man sig inget. Han säger att hans egen främsta styrka är envishet, och han siktar nu närmast på Paralympics i Tokyo nästa år.

Efter uppvärmningen visade Oscar sin version av två av judons många kast: Ippon Seoi Nage och O Uchi Gari. Det förstnämnda kastet går ut på att kasta motståndaren över axeln. I det andra fäller man motståndaren med en benrörelse.

– Håll reda på var du har rumpan, för där har du kroppens tyngdpunkt, sa Oscar och visade hur man får en motståndare ur balans.

Efter att Oscar visat sina kast, dunsade det ordentligt i mattan när alla deltagare övade på dem.

Dagen avslutades med ett klubbmästerskap i några olika klasser och sedan middag där förre ordföranden Matthias Johnson blev utnämnd till klubbens förste hedersmedlem för sitt stora engagemang och sina många år som pedagogisk judotränare.

STURE HENCKEL

Läs också