Ekerö en intressant och attraktiv marknad

MN besöker KWPA och träffar bland annat Rebecca Wedin, som berättar om verksamheten, tankarna inför framtiden och företagets syn på utvecklingen av Mälaröarna.

Av vem och när startades Korhonen Wedin Property Advisors AB?

– KWPA grundades 2011 av Johnny Korhonen och Patrik Wedin.

Berätta om vad KWPA är för företag?

– Vi är lokalmäklare och vårt huvudfokus är att förmedla kommersiella lokaler och fastigheter i Stockholmsområdet. Kort och gott, vi hjälper hyresvärdar och fastighetsägare att hitta bra hyresgäster och vi hjälper företag att hitta lokaler. Vi arbetar framförallt med lokaler för kontor, lager, industri, produktion, men också  med  butiker och kafé- och restauranglokaler i hela Stockholms län. Ekerö ligger oss såklart extra varmt om hjärtat eftersom de flesta av oss utgår härifrån och det var här ”resan” startade.

– Vi vann utmärkelsen Årets uthyrningsteam och Patrik hos oss vann Årets mäklare på Fastighetsgalan 2020, vilket vi såklart är mycket glada och stolta över!

Söker företag lokaler på annat sätt nu än innan pandemin?

– Det har varit en högre efterfrågan på mindre kontorslokaler på cirka 100 till 150 kvadrat, då många företag har valt att skala ner och krympa sina ytor för att erbjuda flexibilitet med hemarbete och så vidare. Samtidigt ser vi att förfrågningarna även på de lite större ytorna som 300 till 400  kvadrat eller mer har ökat senaste tiden. Lokalen och kontoret är en mycket viktig samlingspunkt för att bygga företagskultur och utveckla ”affären”. Många upplever det tufft att arbeta hemifrån på heltid och vi är sociala varelser som gillar att umgås och utvecklas tillsammans. Det blir en helt annan dynamik när människor möts, som med det spontana snacket vid kaffemaskinen till exempel. Därför har kontoret och den gemensamma arbetsplatsen fortsatt en mycket viktig funktion att fylla.

Är det någon typ av lokaler som är mer attraktiva än andra?

– Lager, produktion och hantverkslokaler har det varit ett väldigt högt tryck på! E-handeln ökar och människor vill ha service nära till hands och i närheten av där de bor.

Är det svårt att få företag att flytta till Ekerö från andra kommuner?

– Många företag som inte funnits etablerade på Ekerö tidigare upptäcker nu att Ekerö är en mycket intressant  och attraktiv marknad att finnas på. Ett par bra exempel på detta är att vi under 2021 lyckades få både Svensk bilprovning och Carspect till Ekerö, från noll bilbesiktningar till två. Nu slipper alla ekeröbor lämna ön för att få sina bilar, hästsläp och så vidare besiktade, vilket såklart är positivt för såväl miljö som restid. Även Mekonomen som är en rikstäckande kedja har nu valt att etablera sig på Ekerö från januari 2022. Vår känsla är att ekeröborna värdesätter sin tid alltmer, och därför gärna vill handla och utföra tjänster lokalt.

Hur ser era utmaningar och framtidsutsikter ut?

– Vi har en mycket positiv syn på framtiden, såväl Ekerö som Stockholm växer och det finns fantastiskt mycket att göra, vilket vi är väldigt glada för. Utmaningen är att hinna med alla roliga uppdrag som vi får in. Snart behöver vi rekrytera ytterligare talanger.

Hur vill ni se Mälaröarna utvecklas framöver?

– Att ekeröborna ska få ännu bättre möjligheter att både handla och arbeta lokalt.

Till sist, vilket företag i kommunen vill ni läsa om i tidningen?

– Ekerö budservice      

Läs också