Ekerö först i Sverige

Nu kan alla på Mälaröarna enklare ta del av föreningslivets möjligheter genom en ny digital plattform. Satsningen heter ”Engagera mera Ekerö” och är ett samarbete mellan den ideella verksamheten Volontärbyrån och Ekerö kommun.  

– Vi vill att fler ska kunna hitta in till det fantastiska föreningslivet på Mälaröarna, med alltifrån små kultur- och intresseföreningar till större idrottsföreningar. Många föreningar upplever att de har svårt att nå ut med sina aktiviteter och att rekrytera nya frivilliga och via plattformen ska de nu kunna i kontakt med intresserade Ekeröbor. Vi har tagit fram den nya plattformen i samverkan med föreningslivet och nu ser vi fram emot att sprida den, säger Calle Norling, projektledare på Volontärbyrån.

Plattformen är ett pilotprojekt som skapats med stöd av innovationsmyndigheten Vinnova och riktar sig till det lokala föreningslivet och boende på Mälaröarna. På Engagera mera-plattformen beskriver föreningarna sin verksamhet och publicerar aktiviteter och ideella uppdrag som medborgare kan anmäla sig till. Kommunens invånare kan med hjälp av plattformen enkelt ta del av det samlade utbudet av aktiviteter, volontäruppdrag och information om de lokala föreningarna. Plattformen är helt kostnadsfri att använda för föreningar och invånare.

– En av våra viktiga strategier för att främja civilsamhällets engagemang är att möjliggöra för nätverkande. Vi ser att plattformen kan bidra till att hjälpa föreningar att nå ut med aktiviteter och engagemang samt synliggöra nyttan med föreningars insatser, och visa på den bredd av aktiviteter som finns, säger Amanda Sjöberg, utvecklingsledare på Ekerö kommun.

Plattformen är öppen för alla föreningar i kommunen som vill publicera och nå ut med sina aktiviteter och uppdrag. 

Beryl Kornhill som driver  föreningen Världs-arvsteatern Adelsö är en av dem som har testat plattformen. 

– Vi är beroende av volontärer för att driva verksamhet. Därför lade vi ut två ideella uppdrag som vi snabbt fick in tre intresseanmälningar till av personer som verkar superkompetenta och som har kunskaper och erfarenheter som vi saknar. Vi ser såklart gärna att fler vill engagera sig!

Idén till projektet kom från Volontärbyrån, en ideell verksamhet som arbetar för att öka det ideella engagemanget i Sverige och göra det enkelt för personer och ideella organisationer att hitta varandra. Volontärbyrån identifierade att det ofta saknas en digital plats som samlar föreningslivet. De ville hitta en lösning och tog därför kontakt med Ekerö kommun för att göra gemensam satsning. 

Under förra året har parterna genomfört en kartläggning av behov och utmaningar samt tillsammans med en referensgrupp av invånare och föreningsrepresentanter designat och utvecklat plattformen. Genom att samla engagemang på ett och samma ställe hoppas man på att fler ska hitta möjligheter att engagera sig och bidra till ett starkare och mer levande lokalsamhälle.

Läs också