Ekerö IK backar om höjd avgift

I förra numret av Mälaröarnas nyheter gick nyheten ut att Ekerö IK  planerade att höja avgifterna med 700 kronor för fotbollsspelande barn födda 2009 och tidigare. Nu backar idrottsföreningen och behåller avgifterna enligt tidigare plan – åtminstone för 09:orna.

Det var i slutet av januari Ekerö IK gick ut med beskedet att avgiften för fotbollsspelande barn och unga födda 2009 eller tidigare skulle höjas från 2 500 kronor till 3 200 kronor per år. För barn födda 2009 skulle höjningen bli ännu högre – från 1 900 till 3 200 kronor – eftersom det dessutom sammanföll med skiftet av ett så kallat block, till ett nio-

mannalag.

”Höjningen är oundviklig”, förklarade Ekerö IK:s kanslichef Richard Markusson för Mälaröarnas nyheters reporter då.

”Alla kostnader såsom arvoden, löner, tävlingsavgifter och kommunens taxor för bollplaner, har gått upp genom åren, allt måste gå ihop och det gör det inte utan en höjning”, sa han.

Beskedet väckte dock motstånd bland både föräldrar och tränare för 09:orna, som undrade hur klubben kunde motivera en så hög avgiftshöjning.

– För vår del ökade avgiften från 1 900 till 3 200, vilket är en höjning på 68 procent. Jag hade svårt att förstå rimligheten och om jag inte förstår, hur ska jag kunna försvara den för föräldrarna? säger Peter Dahlberg, som är tränare för flickor födda -09.

Han förklarar att han blev rädd för att förlora de spelare som börjat sent eller inte kommit så långt, spelare som han var mån om att behålla.

– De är dels i en känslig ålder och dessutom är många av dem multisportare, vilket gör det svårt för många familjer att klara en så hög avgift, säger han.

Oron ledde till att lagledare, kanslichef och ordförande möttes för att diskutera situationen. Det blev enligt Peter Dahlberg ett bra och konstruktivt samtal, som resulterade i att föreningen tog tillbaka avgiftshöjningen för laget med omedelbar verkan. Han är nöjd med den lyhördhet som klubben visade.

Richard Markusson, kanslichef i Ekerö IK, menar dock att sänkta avgifter inte är någon hållbar lösning.

– Det innebär att om fotbollen kommer gå back i år får man ta från tidigare år istället. Det är inte hållbart, utan vi måste ju anpassa oss och se till att ha en rimlig marginal för att inte gå i konkurs, säger han.

Till hösten påbörjas nästa års budgetarbete och i januari fattas besluten för kommande avgifter, av styrelsen för de olika sporterna.

HELEN BJURBERG

Läs också