Ekerö IK ska satsa på gåfotboll

Ekerö IK ska satsa på gåfotboll

Ekerö IK planerar att starta upp så kallad gåfotboll som är precis som det låter, en lugnare och stillsammare form av fotboll.

Gåfotboll tillhör de verksamheter där Ekerö IK försöker bredda och influera flera att komma till klubben och idrotta.
– Syftet med detta är att nå nya målgrupper som kanske är lite äldre och inte lika rörliga i sitt spel. Den tydliga regeln är att man endast får gå på planen och inte springa. Det är roligt att titta på och det kan nog vara väl så hetsigt som i vanliga fotbollsmatcher, säger Thomas Hjelte, administrativ sportchef i Ekerö IK.

Förutom att man går istället för att springa, är det precis som vanlig fotboll?

– Nej det är det inte. Det blir ju en helt annan typ av spel. Man måste tänka ytterligare ett steg när man ska börja gå och försöka hitta en yta att komma till, berättar Patrik Jansson, sportchef för Ekerö IK:s fotbollsektion.

Är planen lika stor som den i vanlig fotboll?

– Nej, man spelar på en mindre plan i gåfotboll. Vi har köpt in en speciell fotbollssarg med mål som vi kan använda till gåfotbollen, säger Patrik Jansson.

Hur ser intresset ut för gåfotboll?

– Om man tittar på andra föreningar som var ute tidigt med den här verksamheten, fick de fart på den rätt snabbt. Jag vet att i exempelvis Enskede idrottsklubb gjorde de före covid-19,

resor till Kanarieöarna och spelade där, säger  Thomas Hjelte och tillägger:

– Jag tror att vi kan komma igång ganska snabbt med gåfotboll hos oss, bara vi kommer förbi covid-19.

Fakta gåfotboll:

Walking Football, eller gåfotboll som det också kallas, är en form av fotboll där du endast är tillåten att gå. Inga tacklingar är heller tillåtna vilket gör att skaderisken är minimal. Gåfotboll handlar mest om gemenskap och glädje samt att man kan spela fotboll hela livet.

Sverige Walking Football (SWF) är en svensk ideell organisation med målet att sprida ordet om Walking Football (gåfotboll), öka kunskapen och få fram fler aktiva spelare i hela Sverige. SWF är sedan juni 2019 medlem i det internationella förbundet IWFF (International Walking Football Federation) som har medlemsländer över hela världen och även ansvarar för EM och VM. SWF ansvarar för Sverige Walking Football League samt fem landslag varav två på damsidan och tre på herrsidan.

Källa: Sverige Walking Football

EWA LINNROS

Läs också