Lättakut stänger tillfälligt drop in

Lättakut stänger tillfälligt drop in

Ekerö vårdcentral har i dag torsdag 12 mars, efter nya direktiv från smittskydd Stockholm, beslutat att tillfälligt stänga sin lättakut, som drivs som en drop-in mottagning, på grund av det nya coronaviruset. Även om inga fall bekräftats på Ekerö så har verksamheten fattat beslutet som en försiktighetsåtgärd för att minska risken för smitta för både patienter och medarbetare. Alla ärenden måste nu bokas in på förhand via chatten Praktikertjänst24 eller telefon.

Beslutet att tillfälligt stänga lättakuten är fattat mot bakgrund av att försöka minska smittspridningen av det nya coronaviruset och lättakuten öppnar igen när läget bedömts som mer stabilt.

– Även om inga fall har bekräftats på Ekerö så är både patienter och medarbetare oroliga att smittas och Regions Stockholm har ändrat fokus i sitt arbete och har nu som högsta prioritet att minska risken för smitta bland äldre och patienter med riskfaktorer. Därmed vill vi undvika att personer med luftvägssymptom vistas i väntrummet tillsammans med patienter som inte har det och då måste mottagningen vara bokad så vi kan få bättre kontroll på patientflödet. Det innebär att samtliga patientärenden måste bokas in via chatt eller telefon. Då har vi bättre möjligheter att lyssna in besvären och ge egenvårdsråd och då kan vi även styra patienter till besök på mottagningen eller video, säger Sara Banegas, distriktsläkare och verksamhetschef på Ekerö vårdcentral och fortsätter:

– Jag hoppas att våra patienter har förståelse för beslutet. Det kan komma att innebära något längre handläggningstider, men  patientsäkerheten kommer alltid först.

Läs också