Ekerö taxi blir Mälarö taxi

Ekerö taxi blir Mälarö taxi

Den 23 augusti går Ekerö taxi i graven efter att ha varit mälaröbornas lokala taxibolag sedan början av 90-talet. Redan dagen efter återuppstår dock verksamheten under nytt namn och med nytt telefonnummer.

Under våren och sommaren har taxibranschen haft det tufft med anledning av den pågående pandemin och enligt uppgift har många åkare tappat så mycket som mellan 60 och 70 procent av sina intäkter. Nu kommer ytterligare ett dråpslag för kommunens lokala taxibolag, då ägaren Taxi Stockholm avvecklar varumärkena.

För sex år sedan köptes Ekerö taxi upp av Taxi Stockholm som fyra år tidigare hade köpt även Värmdö taxi. De båda bolagen har dock fortsatt att köra under egen flagg och varit kopplade till en egen, gemensam växel som varit belägen på Värmdö.

– Nu har Taxi Stockholm bestämt sig för att avvecklabåde Ekerö och Värmdö taxi och alla åkarna är uppsagda. Därmed blir både de och deras chaufförer arbetslösa, berättar Rolf Svensson, tidigare vd för både Ekerö och Värmdö taxi som under senaste tiden arbetat som konsult med de båda lokala bolagen.

Den 23 augusti jobbar taxiförarna sin sista dag under ”Ekerö taxiflagg” men redan dagen efter börjar de dock rulla igen, med en ny logga, det nya namnet ”Mälarö taxi” och med ett nytt växelnummer.

– Vi vill att mälaröborna ska ha ett lokalt taxibolag, med förare som hittar här ute och är kända bland dem som åker taxi. Jag vet hur uppskattade de lokala åkarna är och därför har jag hjälpt dem att starta ett eget bolag, säger Rolf Svensson och poängterar att han ser det lokala taxibolaget som en viktig samhällsservice.

Mälarö taxi ansluts till Haninge Nynäshamns taxiväxel och dit följer en del av växelpersonalen med, så det finns även möjlighet att höra en välkänd röst när man beställer sin taxi framöver. Likaså kommer det nya bolaget att fortsätta med specialerbjudande och fasta priser för sina lokala kunder.

– Det här är vår chans att bibehålla den lokala taxiverksamheten på Mälaröarna, med små medel, säger Stefan Lindberg, som driver Stenhamra taxi och har kört för Ekerö taxi sedan början av 90-talet.

– Mälarö taxi kommer även fortsättningsvis att erbjuda både persontransporter, budkörningar och rullstolstaxi. Nu hoppas vi bara på att mälaröborna är lojala och fortsätter att gynna det lokala bolaget, säger Rolf Svensson.

Även Värmdö taxi planerar att följa mälaröåkarnas exempel och starta ett eget bolag, men deras uppsägningstid löper fram till i december så de ligger steget efter i processen.

LO BÄCKLINDER

Läs också