Ekerö vårdcentral öppnar lättakut

Den 1 mars tar Ekerö vårdcentral över Veritas vårdcentral som ligger ett par våningar upp i samma fastighet och samtidigt startar vårdcentralen en ny lättakut med drop-in mottagning.

– Vi har letat efter större lokaler i flera år. Nu stämde det så väl överens med att Mihai Gurau som drivit Veritas vårdcentral i alla år, var redo att lämna, berättar Sara Banegas, verksamhetschef och specialist i allmänmedicin på Ekerö vårdcentral.

Vårdcentralen har i dagsläget 17 000 patienter och efter övergången, kommer de att ha närmare 20 000. 

Annons

Den nya lättakuten kommer att läggas i Veritas lokaler. Det blir en drop-in akut som håller öppet varje dag mellan halv nio och halv tre.

– I och med att det är drop-in, tar inte tiderna slut. Det är också tidsbesparande då patienten skriver in sig själv i dator med personnummer, namn och varför man har kommit. Det lägger sedan grunden till journalen och administrationstiden för alla inblandade minskar betydligt, förklarar Sara Banegas och tillägger:

– Man kan ta emot flera patienter på samma tid utan att själva mötet påverkas. För vi vill absolut inte att patienterna ska känna att här går det undan. Sedan arbetar man väldigt tätt ihop med doktorn och sjuksköterskan på lättakuten då man arbetar i par, vilket blir kvalitetshöjande, säger Sara Banegas.

Annons

Lättakuten öppnar den 14 mars. Här kan man söka för akuta problem som till exempel snuva, feber, ont i halsen, urinvägsinfektioner, utslag, allergier, värk i rygg, axlar eller knän med mera. Man ska inte ha haft symptomen mer än 14 dagar. 

En effekt av att man nu får en lättakut, blir att vårdcentralen kan tillhandahålla betydligt fler planerade tider, det vill säga de som man bokar i förväg och som inte rör akuta ärenden.

– Det frigör otroligt mycket resurser till de som har kroniska sjukdomar och andra, mer långvariga besvär. Dessutom kommer vi ifrån att blanda patienter med alla möjliga diagnoser i samma väntrum. Det blir bättre tillgång på vård för de som behöver hjälp med utredningar och mer komplicerade saker och en mycket bättre tillgång på akutvård.

EWA LINNROS

Läs också