Ekeröbo släpper spänningsroman

I fyra års tid har hon gått upp klockan fem varje morgon och jobbat på i skrivarlyan vid Tappströmskanalen. Nu är resultatet klart. 11 februari släpper Ekeröbon Barbara Walter sin spänningsroman Om jag kunde berätta, som bland annat bjuder på Mälarömiljöer.

Det började med att hon läste sin farbrors handskrivna släktkrönika och blev fängslad av alla de livsöden han beskrev. Snart föddes tanken om att använda händelserna i en egen bok.

– Alla händelser är autentiska, men karaktärerna har jag hittat på, förklarar Barbara Walter.

I boken, som är en spänningsroman, sträcker sig handlingen långt över både generations- och landsgränser. Läsaren får följa med från den hårt ansatta staden Schirwindt, vid ryska gränsen, mitt under första världskriget vidare till nutidens Berlin, Hamburg och slutligen Stockholm.

Mälaröarna har också en viktig plats i hennes bok. Läsaren kommer känna igen både den vackra naturen och Ekerö centrum med sitt café och mataffären, lovar Barbara Walter.

– Till och med Mälaröarnas nyheter finns med, säger hon med ett skratt.

Det ligger mycket jobb bakom boken. Varje morgon i fyra års tid har Barbara Walter gått upp klockan fem och satt sig för att skriva. Målet har varit att skriva en historia där det hela tiden händer saker som ska fånga läsaren och hon är stolt över att hon lyckats fläta ihop historien i bokens alla delar.

  Min dotter har testläst den och tycker att jag lyckats.

Efter det intensiva arbetet har hon nu pausat skrivandet och kopplar istället av med att läsa det andra skrivit, just nu Den sista gåvan, av Abdulrazak Gurnah. Snart tror hon dock att skrivlusten kommer tillbaka men under tiden hoppas hon att boken hon just skrivit ska tas väl emot av allmänheten och att den både ska bjuda läsaren på kunskap och spänning samt leda till eftertanke.

HELEN BJURBERG

Läs också